Johan Derksen

Akwasi krijgt na zijn Zwarte Piet-opmerking op de Dam de ene sneer na de andere op zich afgevuurd. Na Angela de Jong laat ook Johan Derksen niets van de rapper heel tijdens Veronica Inside gisterenavond. "Wat een lul is dat joh!"

'Schreeuwende gekkies'

Volgens Derksen zijn er op tv alleen maar 'schreeuwende gekkies die de ruimte krijgen'.  De voetbalcommentator is vooral niet te spreken over de speech van rapper Akwasi tijdens het Black Lives Matter-protest op de Dam. "Ik denk dat tachtig procent met schuim op de bek naar die man heeft zitten luisteren. Ik vond het verschrikkelijk wat ’ie allemaal uitkraamde.”

Presentator Wilfred Genee probeert tevergeefs na elke uitspraak van Derksen om het wat genuanceerder te brengen. "Het gaat om mensen met felle emoties die klaarblijkelijk door het verleden gevoed veel voelen daarbij." Maar dat gaat er bij Johan niet in. 

Article continues after the ad
 

Witte, boze mannen

Ook René van der Gijp mengt zich in de discussie. Hij vindt dat er flink wordt overdreven in het racismeverhaal. Volgens René valt het allemaal goed mee. "Ik dacht bij mezelf: als wij in een land leven wat zij nu schetsen, dan hadden wij hier met zijn vieren niet meer gewoond. Daar ben ik van overtuigd! Dan was ik in Antwerpen of Parijs of Barcelona." 

Maar ook hier grijpt Wilfred in en probeert hij boze reacties op zijn programma te voorkomen. "Nou zijn wij wel de witte, boze mannen hè? Die het niet begrijpen. Daar moeten we wel even rekening mee houden”, waarschuwt hij.

Demagogische teksten

Na nog wat uithalen naar Akwasi vraagt Wilfred zich toch af of zijn collega's de achterliggende emoties niet kunnen snappen. "Nee, dan moeten er wel hele erge dingen in Nederland gebeuren en dan moet je ook naar de politie stappen en een aanklacht indienen en niet popiejopie op een plein voor eigen parochie dit soort demagogische teksten uitbraken", vindt Derksen. Wilfreds moeite is dus blijkbaar voor niets geweest. René en Johan gaan niet snel van gedachten veranderen.