“It scares the f*cking shit out of me”

Deze week werd officieel bevestigd dat Joaquin Phoenix de rol van The Joker gaat spelen in een aparte film over de iconische Batman-schurk. Geruchten hierover gonsden al sinds februari. De acteur heeft in een eerste interview over de rol verklaard waarom hij deze beroemde slechterik wil vertolken: “It scares the fucking shit out of me”.

More content below the advertising

Deze Joker-film moet een prequel worden die zich afspeelt in de jaren tachtig. Het verhaal van deze rauwe misdaadfilm met een noir-achtige sfeer zal uitleggen hoe het personage veranderde van een aan lager wal geraakte mislukte komiek tot een machtige superschurk. Regie is in handen van Hangover-regisseur Todd Philips en de opnames zouden al in september van start gaan.

Uit angst tot de rol aangetrokken

De regisseur van drie van de meest succesvolle comedy-films van de afgelopen tien jaar lijkt op het eerste gezicht een rare keuze voor een film over deze duistere schurk. Maar juist omdat Phillips mee doet is Phoenix enthousiast, zo vertelt hij in een interview met website Collider: “Todd maakt diepe indruk op me en heeft een hele interessante kijk op de wereld en op wat hij probeert te zeggen. Het is dus erg aanlokkelijk om met hem aan dit project te werken. Het voelt uniek aan, het is echt een eigen wereld”.

Maar meer dan alles wordt de acteur tot de rol aangetrokken omdat deze hem angst inboezemt: “Misschien is het wel meer dan alles omdat ik er doodsbang van word”. Het is niet duidelijk of Joaquin het hier over de rol van The Joker op zich heeft, of vanwege de torenhoge verwachtingen die deze rol met zich meebrengt. De vertolking van wijlen Heath Ledger uit The Dark Knight was goed voor een Oscar, en lijkt niet te evenaren.

“The Joker, daar kun je niet aankomen”

Grappig genoeg merkt de excentrieke acteur op dat hij een paar jaar terug al met het idee zat te spelen om een film over een superschurk te maken, en dat hij er toen nog vanuit ging dat The Joker bij voorbaat af zou vallen: “Drie of vier jaar terug belde ik mijn agent en zei ik ‘Waarom maken ze niet een karakterstudie over één van de schurken?’ Toen dacht ik nog ‘The Joker daar kun je niet aankomen, dat is al gedaan’. Dus toen ik dit idee hoorde dacht ik: “Oh wat gaaf, dat is precies wat ik wilde doen!” Naast deze Joker-film staan er ook nog meerdere films in de planning waarin Jared Leto opnieuw de groen-paars-witte psychopaat gaat spelen.

More content below the advertising

Regisseur Bryan Singer mag dan wel geweldige films gemaakt hebben, er komen steeds meer verhalen naar boven dat hij als persoon verre van geweldig is. Al langere tijd deden er geruchten de ronde dat de man achter topfilms als The Usual Suspects, Valkyrie, Bohemian Rhapsody én meerdere van de X-Men films zich schuldig gemaakt zou hebben aan misbruik van tienerjongens. Het Amerikaanse blad The Atlantic heeft deze week een doortimmerd stuk gepubliceerd waarin vier slachtoffers van de regisseur gedetailleerd beschrijven wat hij met hen gedaan heeft. De producent van zijn nieuwste film staat echter achter zijn regisseur.

More content below the advertising

 

Gedetailleerd beschuldigend stuk

Onlangs werd bekend dat Singer zich mag wagen aan een nieuwe reboot van de jaren tachtig-actiefilm Red Sonja. Deze film met Brigitte Nielsen in de titelrol en Arnold Schwarzenegger als publiekstrekker was in 1985 gemaakt om in te haken op het succes van Arnie's Conan The Barbarian-films. Toen het gedetailleerde stuk van The Atlantic deze week verscheen was het wachten op het ontslag van de regisseur, maar het tegendeel blijkt het geval: Singer beschuldigt de journalisten ervan hem zwart te maken, en producent Avi Lerner neemt het op voor zijn regisseur.

 

“Nepnieuws”

“Ik ga gewoon door met de voorbereidingen voor Red Sonja en Bryan Singer is gewoon nog aan de film verbonden. De $800 miljoen die Bohemian Rhapsody heeft opgebracht is het bewijs van zijn geweldige visie. Ik herken het verschil tussen nepnieuws en werkelijkheid, en ik sta achter mijn beslissing. In Amerika zijn mensen onschuldig totdat het tegendeel bewezen is”, aldus de producent.

Onhandelbaar tijdens opnames

Op zich zou Lerner er goed aan doen het stuk van The Atlantic toch even te lezen, niet alleen vanwege de aantijgingen van misbruik, maar ook omdat nogmaals uit de doeken wordt gedaan waarom Singer door 20th Century Fox ontslagen werd als regisseur nadat  de film al grotendeels was opgenomen. Naar verluidt viel met de filmmaker werkelijk geen land te bezeilen tijdens de opnames, als hij al kwam opdagen. En dan zou hij ook nog continu knallende ruzie hebben gehad met hoofdrolspeler Freddie Mercury. Malek gaf gisteren nog aan dat hij niets wist van de geruchten over Singer.

Eerdere reboot geschrapt

Toch moeten we nog maar zien of deze Red Sonja-reboot er echt gaat komen. In 2009 probeerden Robert Rodriguez en zijn toenmalige geliefde Rose McGowan het ook al, maar nadat de Conan-reboot uit 2011 met Aquaman himself Jason Momoa flopte, werden deze plannen geschrapt. Gelukkig hebben we de promotiefoto's nog.

 

Radio 2-dj's Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte zijn in de ochtend van vrijdag 25 januari een petitie gestart om Loeki de Leeuw terug op de televisie te krijgen. De vrolijke leeuw dook vroeger op de NPO-kanalen op in geinige filmpjes tussen de STER-reclameblokken door. Daarmee zorgde Loeki er eigenhandig voor dat reclame weer leuk werd. Sinds 2004 is de onhandige en immer verbaasde leeuw niet meer te zien. Daar moet dus verandering in komen.

More content below the advertising

 

10.000 handtekeningen

De dj's van het ochtendprogramma Jan-Willem Start Op zijn ervan overtuigd dat Loeki "nog altijd onverminderd populair is onder de Nederlandse bevolking". Zij hopen meer dan 10.000 handtekeningen te verzamelen. De STER liet in de uitzending weten dat ze niks garanderen, maar dat er in elk geval over gepraat zal worden als de dj's hun beoogde aantal handtekeningen weten te verzamelen. Op moment van schrijven gaat het helaas nog niet zo hard; drie uur na de lancering was de petitie pas dertienhonderd keer ondertekend.

 

Frekkel de Hond wint Loeki de Leeuw-award

Loeki de Leeuw was van 1972 tot en met 2004 te zien op de Nederlandse tv. Alle filmpjes werden met de hand gemaakt dus de STER zou puur vanwege de kosten niet al te happig zijn om Loeki terug te laten keren. Natuurlijk is de populaire Leeuw ook de naamgever voor de Gouden Loeki, de Award voor beste reclame van het jaar. Die werd gisteren nog gewonnen door het hartverwarmende hondje Frekkel.