Amber Brantsen bij Jinek

NOS-journaal presentatrice Amber Brantsen praatte gisteravond bij Jinek over haar eetstoornis. Kijkers waren onder de indruk van haar openheid over het onderwerp. Het werd volgens velen zelfs ‘taboedoorbrekend’ genoemd.

 

Amber Brantsen had anorexia

In juli maakte Amber nog bekend via haar social media dat ze in verwachting was van haar eerste kindje. Nu komt ze naar buiten met een ander statement: “Ik ben Amber en ik heb anorexia gehad. There, I said it.”

Article continues after the ad
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zo’n 11 jaar geleden kreeg ik anorexia. Inmiddels ben ik al jaren weer kerngezond, maar niet eerder werd ik zo door het leven getest als toen. . Nog altijd is het praten over mentale ziekten een taboe. Mensen die hun verhaal doen in tijdschriften of kranten krijgen vaak ‘uit privacyoverwegingen’ een andere naam. Uiteraard staat het iedereen vrij om daarvoor te kiezen als dat beter voelt. En toch vraag ik me dan af: waarom voelt deze persoon zich niet vrij om over zijn of haar mentale ziekte te praten? En ook: wat kan ik doen om het taboe te helpen doorbreken? . Ik ben Amber en ik heb anorexia gehad. There, I said it. . Het afgelopen jaar schreef ik er een boek over. Niet omdat het zo’n mooi verhaal is, maar in de hoop het stigma er - op z’n minst - een beetje af te halen. . Mijn boek is vanaf oktober te lezen. Tot die tijd probeer ik de kracht te verzamelen om mijn verhaal met volle overtuiging naar buiten te brengen. Want ook ik vind het nog steeds heel confronterend. . #ikbennietgek #jijbentnietgek #ggz #anorexia #eetstoornis #ziekzijnisgeentaboe #uitgeverijPrometheus . 📸 @sjaantje / Studio Spijkerkade . 👕👖 @hannasuurlandstyling . management @myrthemvp

A post shared by Amber Brantsen | NOS (@amberbrantsen) on

 

Taboe moet doorbroken worden met nieuw boek

In Uit Beeld schrijft Amber over haar ervaring met anorexia. De presentatrice wil het taboe rond de ziekte doorbreken door zo open mogelijk te zijn over de duistere periode in haar leven. Het boek ligt nu in de winkels.

Heftig bij Jinek

Er worden vaker heftige gebeurtenissen bij Jinek aan tafel besproken. Zo werd Glennis Grace vorige maand emotioneel over de zéér racistische teksten die de zangeres veelvuldig ontvangt. Overigens wordt het bij Jinek aan tafel ook regelmatig heftig. Henk Krol sprong in de eerste aflevering van dit Jinek-seizoen bijvoorbeeld uit zijn vel.

Wil je het fragment van Amber bij Jinek terugkijken? Dat kan hieronder!

Jinek is elke werkdag rond 22.10 te zien bij RTL4.