Akwasi in Jinek

Rapper en dichter Akwasi zat gisteren in Jinek en uiteraard ging het vooral over zijn omstreden Dam-uitspraak over Zwarte Piet. Hoe hij erop terugkijkt? Akwasi vindt de manier waarop hij zich toen heeft geuit "superdom".

Article continues after the ad

Akwasi zorgde een hele tijd terug voor flink wat ophef met zijn speech op een Black Lives Matter-demonstratie op de dam, afgelopen juni. "Op het moment dat ik in november een Zwarte Piet zie", zei Akwasi toen, "ik trap hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht." Eva vroeg aan de rapper hoe hij daar nu op terugkijkt. Hij vindt het nog steeds moeilijk om over dat moment te praten, gaf hij toe.

Zwarte Piet-ophef

Direct na de speech voelde Akwasi al dat hij mogelijk veel impact had gemaakt. "Ik voelde dat toen ik van dat podium afstapte, ik was een beetje aan het trillen. Ik wist niet zo goed wat er gebeurde." Hij vindt het lastig om daar de juiste woorden bij te vinden. "Je bent zo in de heat of the moment. Het is onbeschrijfelijk wat er gebeurde."

Omroep Zwart

Eerder kwam er aan dezelfde Jinek-tafel al veel kritiek op Omroep Zwart, de aspirant-omroep waar Akwasi een belangrijke rol bij speelt. Is hij wel de juiste vlaggendrager voor zo'n omroep die vooral over verbinding gaat, vroeg Eva zich af. Ze beschreef hoe Akwasi nu meer het imago heeft van een polariserend persoon, niet iemand die verbindt. "Ik ben niet het moment op de Dam. Ik ben meer dan dat", legde hij uit. "Er is zoveel meer wat ik heb gedaan. Ik ben al 12 jaar lang een publiek figuur en heb altijd voor verbinding gestaan. Dit is voor het eerst dat ik een keer uit mijn slof ben geschoten."