‘Ik ben pas zes! Tim, ik heb je mes!’ De jeugdfilm Het Zakmes keer dit jaar terug in de Nederlandse bioscopen.

Article continues after the ad

De film uit 1992 was niet meer geschikt voor vertoning in de bioscoop. Het Zakmes is digitaal opgepoetst, en de kleuren zijn gecorrigeerd. De film is nu ook beschikbaar via digitale kanalen. Sommige bioscopen zijn van plan om de succesfilm van Ben Sombogaart uit 1992 weer te vertonen.

Het Zakmes wordt sowieso getoond op het Roffa Mon Amour-filmfestival. Het Rotterdamse festival duurt van 18-29 juli. Daarnaast is hij te zien tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht (2 en 3 oktober). Daarnaast willen bioscopen in o.a. Amsterdam, Nijmegen, Den Haag en Apeldoorn voorstellingen van de film draaien. Mogelijk komen daar nog (veel!) andere filmhuizen bij. Het is toch een Nederlandse klassieker!

Ok hob jo mos!

In Het Zakmes, naar het boek van Sjoerd Kuyper, verhuist het jongetje Tim (Verno Romney) helemaal naar Almere. Zijn vriendje Mees (Olivier Tuinier) ontdekt dat hij het zakmes van Tim nog heeft. Hij voelt zich niet alleen schuldig; hij is ook benauwd dat zijn ouders het zakmes ontdekken en hem op z’n kop geven.

Mees zet alles op alles om met Tim in contact te komen, om hem zijn mes terug te geven. Hij doet zelfs mee met een talentenjacht!

Het Zakmes won een Gouden Kalf, een Cinekid Award en in 1993 zelfs een Emmy voor beste jeugdprogramma.