Toch nog een dictee! Jeroen Pauw sluit vrijdag zijn tv-seizoen af met een dictee dat wordt geschreven door Bart Chabot en wordt voorgedragen door Philip Freriks.

Groot Dictee Stopt

Omroep NTR maakte op 24 mei bekend per direct te stoppen met het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Het jaarlijkse televisieprogramma, dat al 26 jaar te zien was, trok de laatste jaren te weinig kijkers en is volgens de omroep over het hoogtepunt heen. Presentator Philip Freriks, die het evenement in 1990 naar Nederland haalde, reageerde op zijn zachtst gezegd teleurgesteld: "Het Groot Dictee bestaat al zo lang, het heeft een bepaalde statuur. Ik zou zeggen: ga er voorzichtig mee om, kijk goed wat er nog mogelijk is en neem op z'n minst afscheid in stijl. Maar nee. We worden bij het minste of geringste bij het grofvuil gezet."

Freriks maakte voor Nieuwsuur nog een treffende afscheidsvideo, die je hierboven kunt afspelen, maar moest zich daarna neerleggen bij de realiteit... totdat de redactie van Pauw langskwam!

Allerlaatste zin

Het mag dan geen volwaardige terugkeer zijn, maar met Bart Chabot als tekstschrijver en Philip Freriks als voordrager krijgen we vanavond toch een respectabel dictee voorgeschoteld tijdens de seizoensafsluiting van Pauw. De tekst van Chabot, met als titel Allerlaatste zin, zal door Freriks worden voorgedragen aan een panel. Thuis meeschrijven is natuurlijk toegestaan!

Pauw zelf blikte voor het ANP alvast terug op een succesvol seizoen: "Een latenight talkshow is een van de boeiendste programma's om te maken. Elke keer op zoek naar het gesprek van de dag, voorzichtig meegaan met de waan van de week en tegelijk proberen een vrolijk en optimistisch uur te maken, zo vlak voor het slapen gaan. Dit was een fijn seizoen, na een spetterende start samen met Eva Jinek in de politieke praatshow Pauw&Jinek: De Verkiezingen, genieten we nog bijna dagelijks van het formatiespel. We hebben de successen van Feyenoord en Dumoulin gevierd en het avontuurlijk presidentschap van Donald Trump besproken. Ik kijk er nu al naar uit om het stokje van Eva na de zomer weer over te nemen."

Coldplay heeft de trailer vrijgegeven voor de documentaire A Head Full Of Dreams, die op woensdag 14 november eenmalig in de bioscopen te zien is. Op zich is het niet zo boeiend als een band weer eens een docu uitbrengt, maar het bijzondere aan deze film is dat de regisseur de jongens ook echt vanaf het prille begin heeft gevolgd. En dat levert best wel hilarische oude beelden op!
 

 

Bleke slungel

Zo zien we beelden van eind jaren negentig met Chris Martin als een puisterig beugelbekkie dat bij wijze van grap roept dat Coldplay een ongelofelijk grote band gaat worden. Niet alleen zou deze slungelige aspirant-muzikant later ontzettend gelijk krijgen, ook is de Britse band groter geworden dan Chris in zijn wildste dromen gedacht had. En deze bleke grapjas kon toen ook nog niet vermoeden dat hij ooit nog eens een paar jaar getrouwd zou zijn met Gwyneth Paltrow. 

Toevallig begin

A Head Full Of Dreams is geregisseerd door Mat Whitecross, die eerder ook onder de goed ontvangen muziekdocu Oasis: Supersonic maakte, over dat bandje van de immer bekvechtende broertjes Liam en en Noel Gallagher. Toevallig zat Mat met de jongens van Coldplay op school, en begon hij ze toen al te volgen met een camera. Daar is hij de afgelopen twintig jaar steeds mee verder gegaan, zodat de film nu een mooi totaalplaatje geeft van de carrière van de band.

Het Hollywood-debuut van Penoza-regisseur Diederik van Rooijen

Vanuit het niets is hier ineens de trailer voor The Possession of Hannah Grace die je de stuipen op het lijf komt jagen. Vorige week riepen we nog dat horrorfilms echt moeten kappen met jump scares, maar na het zien van deze trailer die er stampvol mee zit moeten we daar misschien toch op terugkomen. Of misschien zeggen we dat wel omdat we gewoon trots zijn dat deze Hollywood-horror geregisseerd is door Penoza-regisseur Diederik van Rooijen.

Wie zegt dan ook ja tegen zo’n eng baantje?

De hoofdrol in The Possession of Hannah Grace is voor Shay Mitchell, die we kennen als Emily uit Pretty Little Liars. Haar personage Megan neemt het ongelukkige besluit om ja te zeggen tegen een baantje als nachtwaker in een mortuarium. Dat is vragen om problemen, zoals we weten uit onder meer de horrorfilm Nattevagten en de remake Nightwatch.

Herkansing na mislukt exorcisme

Als het lijk van ene Hannah Grace in het mortuarium wordt binnengebracht, wordt erbij verteld dat dit meisje overleed toen haar familie probeerde een geest uit te drijven die bezit van haar had genomen. De trailer legt vervolgens uit dat als zo'n ritueel niet wordt afgemaakt, een geest dan gewoon een nieuw lichaam zoekt. En aangezien Megan nou net de enige levende in het depot is, heeft de geest het op haar gemunt.

Benieuwd om te zien of Diederik van Rooijen inderdaad Nederlands Hollywood-hoop in bange dagen wordt? Dan kun je The Possession of Hannah Grace vanaf 29 november in de bioscopen zien. Als je durft.