Jeangu Macrooy, juryfinale

Het is de dag van de waarheid voor Jeangu Macrooy. Vanavond moet hij zo'n 200 miljoen mensen overtuigen van zijn lied. Althans, zeg zo'n 199 miljoen, want de eerste jurystemmen heeft hij al binnen! 

Article continues after the ad

En over zijn optreden hoeven we ons geen zorgen te maken. Volgens zowel de nationale als internationale pers blies hij iedereen omver!

Thuisvoordeel

Met een positie vlak na Noorwegen en vlak voor topfavorieten Italië en San Marino moet Jeangu Macrooy alles uit de kast halen om een plek in de top-10 te bemachtigen. Maar één voordeel heeft hij: hij speelt voor zijn eigen land en die kennen zijn nummer Birth Of A New Age als de beste, zo bleek gisteravond wel. Het publiek zong het refrein mee en trakteerde hem - net als de Grieks-Nederlandse Stefania - op een groots applaus.

"Absolute perfectie"

Als we de (inter)nationale pers mogen geloven, gaf dit hem vleugels. "Luid applaus in Ahoy na het vakjury optreden van Jeangu Macrooy. Het voordeel van een thuiswedstrijd spelen. Het optreden ging goed, Jeangu pakte de camera met zijn lach", schreef RTL Boulevard-deskundige Aran Bade. Ook de Nederlandse Eurovision-website ESCXTra is enthousiast. "Jeangu levert zijn ongelooflijk krachtige teksten en boodschap met absolute perfectie. De live-achtergrondzang in de mix draagt hier echt aan bij en het publiek wordt wild."

 


Buitenlandse pers 

Dit zijn slechts Nederlandse reacties, maar de tweets van de buitenlandse pers liegen er ook niet om. "Jeangu is thuis. Het publiek verwelkomt hem met hartstocht. Met meer zelfvertrouwen dan ooit biedt de zanger ons zijn meest zelfzekere optreden tot nu toe. Intens en boeiend", laat een Franse website weten. "Jeangu in fijne vorm - de emotie in zijn stem, die het verhaal vertelt met de reactie van het thuispubliek. Dit heeft nog steeds kans om het heel goed te doen", kopt een andere journalist in.

Lees hier meer comments!


Bookmakers

De pers heeft hij in zijn zak, maar de bookmakers twijfelen nog. Met een 21e plaats van de 26 landen hangt hij in de onderste regionen, maar gelukkig laat hij zich daardoor niet kisten. Tegen het AD zegt de zanger hierover: "Eerlijk gezegd doet dat mij niets. Of nou ja, het zal vast fijn zijn als je in die lijstjes hoog staat, maar de bookmakers helpen mij niet mijn act beter te maken. Alle energie die ik heb, stop ik daarin." En zo is het! 

Het Songfestival is vanavond om 21.00 uur te zien op NPO1. Bekijk hier de startvolgorde.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.