Disney heeft James Gunn per direct ontslagen. Gunn zou binnenkort Guardians Of The Galaxy Vol. 3 regisseren, maar dat feest gaat niet door. Aanleiding zijn een paar oude tweets van de filmmaker.

More content below the advertising

Gunn maakte jaren geleden (tussen 2009 en 2012) regelmatig verschrikkelijke grappen op Twitter. Seksueel misbruik, transgenders, necrofilie: Gunn maakte er in die tijd de lompste grappen over.

De regisseur bood er in het verleden meerdere malen zijn excuses voor aan, maar toch is hij ingehaald door het verleden. Een Amerikaanse blogger verzamelde de rotgrappen, en gaf ze via sociale netwerken een ‘tweede leven’. Disney zag zich blijkbaar genoodzaakt om Gunn weg te sturen.

Da’s nie Disney

De beslissing is opvallend, aangezien deze tweets ongetwijfeld eerder ter sprake zijn gekomen. James Gunn ageert op sociale media regelmatig tegen de Amerikaanse president Trump. Het opdreggen van zijn oude rotgrapjes wordt gezien als een wraakactie van Trump-aanhangers; Disney gaat er vooralsnog in mee. De situatie wordt vergeleken met het ontslag van Roseanne Barr een tijdje geleden, maar is toch niet helemaal hetzelfde, aangezien Gunn dacht dat het om een afgesloten hoofdstuk ging.

De regisseur van Guardians Of The Galaxy, Slither en Super reageerde als volgt. Hij geeft volmondig toe dat hij de grappen jaren geleden maakte, maar dat hij in de tussentijd als persoon is gegroeid.

Tromaboy

Gunn beschouwt zichzelf al jarenlang niet meer als de provocateur die hij vroeger was. Hij begon zijn carrière bij Troma; de beroemde onafhankelijke studio die zich specialiseert in bizarre splatterfilms, zoals The Toxic Avenger. Het eerste script dat hij schreef was een extreem ranzige variant op Romeo en Julia (Tromeo And Juliet).

James Gunn accepteert zijn congé. ‘Ik blijf verantwoordelijk voor mijn uitspraken, ook al zijn ze jaren oud. Ik bied mijn oprechte excuses aan, en wens iedereen alle liefde toe.’

De Guardians-regisseur kreeg al snel bijval van collega’s, zoals Drax-acteur Dave Bautista. Gunn zou dit weekend eigenlijk op Comic-Con praten over een nieuw filmproject, maar hij heeft zijn optreden geannuleerd.

Guardians Of The Galaxy Vol. 3 staat gepland voor een release in 2020. Gunn regisseerde de eerdere films niet alleen; hij schreef ze ook. Het is op het moment niet duidelijk hoe Disney verder wil gaan met de succesvolle Marvel-reeks.

More content below the advertising

Regisseur Bryan Singer mag dan wel geweldige films gemaakt hebben, er komen steeds meer verhalen naar boven dat hij als persoon verre van geweldig is. Al langere tijd deden er geruchten de ronde dat de man achter topfilms als The Usual Suspects, Valkyrie, Bohemian Rhapsody én meerdere van de X-Men films zich schuldig gemaakt zou hebben aan misbruik van tienerjongens. Het Amerikaanse blad The Atlantic heeft deze week een doortimmerd stuk gepubliceerd waarin vier slachtoffers van de regisseur gedetailleerd beschrijven wat hij met hen gedaan heeft. De producent van zijn nieuwste film staat echter achter zijn regisseur.

More content below the advertising

 

Gedetailleerd beschuldigend stuk

Onlangs werd bekend dat Singer zich mag wagen aan een nieuwe reboot van de jaren tachtig-actiefilm Red Sonja. Deze film met Brigitte Nielsen in de titelrol en Arnold Schwarzenegger als publiekstrekker was in 1985 gemaakt om in te haken op het succes van Arnie's Conan The Barbarian-films. Toen het gedetailleerde stuk van The Atlantic deze week verscheen was het wachten op het ontslag van de regisseur, maar het tegendeel blijkt het geval: Singer beschuldigt de journalisten ervan hem zwart te maken, en producent Avi Lerner neemt het op voor zijn regisseur.

 

“Nepnieuws”

“Ik ga gewoon door met de voorbereidingen voor Red Sonja en Bryan Singer is gewoon nog aan de film verbonden. De $800 miljoen die Bohemian Rhapsody heeft opgebracht is het bewijs van zijn geweldige visie. Ik herken het verschil tussen nepnieuws en werkelijkheid, en ik sta achter mijn beslissing. In Amerika zijn mensen onschuldig totdat het tegendeel bewezen is”, aldus de producent.

Onhandelbaar tijdens opnames

Op zich zou Lerner er goed aan doen het stuk van The Atlantic toch even te lezen, niet alleen vanwege de aantijgingen van misbruik, maar ook omdat nogmaals uit de doeken wordt gedaan waarom Singer door 20th Century Fox ontslagen werd als regisseur nadat  de film al grotendeels was opgenomen. Naar verluidt viel met de filmmaker werkelijk geen land te bezeilen tijdens de opnames, als hij al kwam opdagen. En dan zou hij ook nog continu knallende ruzie hebben gehad met hoofdrolspeler Freddie Mercury. Malek gaf gisteren nog aan dat hij niets wist van de geruchten over Singer.

Eerdere reboot geschrapt

Toch moeten we nog maar zien of deze Red Sonja-reboot er echt gaat komen. In 2009 probeerden Robert Rodriguez en zijn toenmalige geliefde Rose McGowan het ook al, maar nadat de Conan-reboot uit 2011 met Aquaman himself Jason Momoa flopte, werden deze plannen geschrapt. Gelukkig hebben we de promotiefoto's nog.

 

Radio 2-dj's Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte zijn in de ochtend van vrijdag 25 januari een petitie gestart om Loeki de Leeuw terug op de televisie te krijgen. De vrolijke leeuw dook vroeger op de NPO-kanalen op in geinige filmpjes tussen de STER-reclameblokken door. Daarmee zorgde Loeki er eigenhandig voor dat reclame weer leuk werd. Sinds 2004 is de onhandige en immer verbaasde leeuw niet meer te zien. Daar moet dus verandering in komen.

More content below the advertising

 

10.000 handtekeningen

De dj's van het ochtendprogramma Jan-Willem Start Op zijn ervan overtuigd dat Loeki "nog altijd onverminderd populair is onder de Nederlandse bevolking". Zij hopen meer dan 10.000 handtekeningen te verzamelen. De STER liet in de uitzending weten dat ze niks garanderen, maar dat er in elk geval over gepraat zal worden als de dj's hun beoogde aantal handtekeningen weten te verzamelen. Op moment van schrijven gaat het helaas nog niet zo hard; drie uur na de lancering was de petitie pas dertienhonderd keer ondertekend.

 

Frekkel de Hond wint Loeki de Leeuw-award

Loeki de Leeuw was van 1972 tot en met 2004 te zien op de Nederlandse tv. Alle filmpjes werden met de hand gemaakt dus de STER zou puur vanwege de kosten niet al te happig zijn om Loeki terug te laten keren. Natuurlijk is de populaire Leeuw ook de naamgever voor de Gouden Loeki, de Award voor beste reclame van het jaar. Die werd gisteren nog gewonnen door het hartverwarmende hondje Frekkel.