Marlon Brando in The Godfather

The Godfather wordt gezien als één van de beste films ooit, maar dit meesterwerk ontstond niet bepaald vanzelf! Achter de schermen werd constant geruzied over geld, en regisseur Francis Ford Coppola werd regelmatig bijna ontslagen. Over de strijd achter de schermen van The Godfather verschijnt óók een film: Francis and the Godfather.

In Francis and the Godfather speelt Oscar Isaac (Star Wars, Annihilation) de legendarische regisseur Francis Ford Coppola. Hoewel: toen hij voor The Godfather gevraagd werd, was hij dat nog lang niet. Sterker nog: zeven andere regisseurs weigerden The Godfather te schieten, en Coppola in eerste instantie ook. Een tijdje later hapte hij alsnog, omdat zijn vorige film hem een flink verlies opleverde.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Look life straight in the eye and say.... I CAN! #GameOn

Een bericht gedeeld door Oscar Isaac 🔵 (@official_oscar_isaac_page) op

 

Article continues after the ad

Zijn tegenspeler is Jake Gyllenhaal, die de flamboyante producent Robert Evans speelt. Deze playboy probeerde zowel Coppola als Paramount Pictures tevreden te houden, terwijl de kosten van The Godfather al snel opliepen, en het personeel Coppola’s werkwijze helemaal niets vond. Over Evans zou je eigenlijk een film op zich kunnen maken, want de producer was (na The Godfather) een tijdje verdachte in een moordzaak. Een rivaliserende producer werd meerdere malen door zijn hoofd geschoten (en opgeblazen met dynamiet!), en men dacht een tijdje dat Evans dit plan bedacht zou hebben. In de jaren werd hij wél veroordeeld voor drugssmokkel.

 

The Godfather was een nachtmerrie

Coppola zou zelf later over The Godfather zeggen: “Niemand vond The Godfather iets toen we er aan werkten. Ze waren erg ontevreden. Ze vonden de cast niks, ze vonden dat ik niet goed aanpakte… Mijn baan hing constant aan een zijden draadje; het was een nachtmerrie!”

Francis and the Godfather wordt geregisseerd door Barry Levinson, die eerder Oscars pakte met Rain Man en Bugsy. Coppola heeft zijn goedkeuring al aan de film gegeven: “Elke film die Barry maakt is interessant, waar hij ook over gaat.”

Coppola zelf werkt momenteel aan een nieuwe versie van The Godfather part III; veruit het zwakste deel uit de geliefde gangsterreeks.