Jack Spijkerman

TV-coryfee Jack Spijkerman adviseert ons om vooral niet te kijken naar de aankomende aflevering van KRO-NCRV's TV-Toppers, waarin hij zelf zit als een van de gasten. Volgens Jack heeft de redactie van het programma hem onder valse voorwendselen uitgenodigd.

Article continues after the ad

In het NPO1-programma bespreekt presentatrice Anita Witzier elke uitzending de Top 5-tv-fragmenten van twee gasten. Een 'huiskamer', met onder meer cabaretiers Soundos el Ahmadi en Richard Groenendijk, geeft commentaar bij de fragmenten. Kopspijkers-icoon Jack zat er samen met shock-cabaretier Stefano Keizers, maar voelt zich nogal genaaid door de redactie.

Belazerd

"Ik voel me echt belazerd", zegt Jack in een interview met het AD, waarin hij de uit de hand gelopen situatie uitlegt. "TV-Toppers bleek het zoveelste niks-aan-de-hand-programma, met een fragmentje hier, een fragmentje daar, afgewisseld met brave praatjes. Ik doe dit niet gauw, maar in dit geval adviseer ik de mensen er absoluut niet voor thuis te blijven." Waar het op neerkomt: Jack dacht dat hij ook fragmenten mocht uitkiezen waarbij hij juist kon uitleggen waarom hij die programma's hartstikke slecht vond, maar dat is niet het format van de show.

Genaaid

"Ik voel me genaaid", gaat een boze Jack verder. "Ik ben onder heel andere voorwendselen overgehaald om aan dit programma mee te werken." Hij herinnert zich een gesprek met een van de redacteuren. Over een programma waarin hij zelfgekozen fragmenten naar voren mocht brengen. "Nu zeg ik bijna overal nee tegen, maar praten over televisiefragmenten vind ik wel leuk. Ik erger me rot aan de leegheid op televisie, aan liefdeloosheid, gebrek aan creativiteit." Een van zijn keuzes? Een 'leeg' fragment uit Chateau Meiland, onthult Jack.

Martien Meiland in Chateau Meiland op SBS6

Onenigheid

Nog voor de opnames kreeg Jack nog een keer een redacteur aan de lijn. Die keurde het Chateau Meiland-fragment af. De fragmenten moesten juist 'goed' zijn. "Nee dus, dit is niet mijn top-5, dit zijn vijf fragmenten die ik heb uitgezocht om over televisie en televisie maken te praten", zie Jack terug. "Als je me om mijn top-5 had gevraagd, dan had ik totaal andere fragmenten uitgezocht, zoals het EK voetbal in 1988 en Koot en Bie."

Anita Witzier

Tijdens de uitzending zelf - Jack ging toch, hij wilde niet last-minute cancelen - was het ook niet bepaald gezellig. "Tijdens de opnames bleef Anita maar zeggen: Jack, op nummer zoveel heb je dat en dat fragment gezet. Nee, reageerde ik vijf keer, ik heb vijf fragmenten uitgezocht om over televisie te kunnen praten. Ik denk dat ze dat er vijf keer uitknippen, dat kan bijna niet anders."

Reactie KRO-NCRV

Het AD vroeg KRO-NCRV om een reactie. "We hebben hem van tevoren uitgebreid uitgelegd wat het programma inhield. Tevens hebben we Jack voorgesteld om een eerdere opname te bekijken zodat hij wist aan welk programma hij mee ging doen. Dat vond hij niet nodig. Ook zijn we uitgebreid in gesprek geweest over zijn favoriete fragmenten. Zijn keuze hebben we uiteraard gerespecteerd", laat een woordvoerder weten. Het verbaast Jack. "Onzin, er waren nog geen opnames geweest toen ik werd benaderd, dus er was nog niets te zien. En nogmaals: ik heb dus niet mijn vijf favoriete fragmenten geselecteerd, maar vijf stukjes televisie om over het vak te praten." Nou, dat belooft een ongemakkelijke uitzending te worden! En nu komt het eens niet door Stefano Keizers, die grossiert in ongemak en chaos.

TV-Toppers is aankomende zaterdag om 20:30 uur te zien op NPO 1.