Vanaf 16 december kunnen we dan eindelijk Spider-Man: No Way Home in de bioscoop gaan bekijken, Spideys derde solo-avontuur met Tom Holland als de geliefde Marvel-held. Die naam van de steeds populairder wordende acteur is voor ons Nederlanders uiteraard interessant: heeft hij misschien wortels op ons grondgebied?

Nu de lang verwachte derde Spider-Man-film binnen de MCU eindelijk op het punt van verschijnen is, staat Tom Holland meer in de spotlights dan ooit. Hoe zijn toekomst als de slingerende superheld er exact uitziet, lijkt nog niemand precies te weten. Maar nu er net een nieuwe Spider-trilogie is aangekondigd, kan het bijna niet anders dan dat hij daar een rol in gaat spelen. Met dat in gedachten en de grote gameverfilming Uncharted op de kalender voor volgend jaar is het goed om Tom Holland te zijn.

 

Article continues after the ad

De grootste ridder ooit

Tom komt uit Engeland: daar is hij geboren in 1996 en zijn ouders komen er ook vandaan. Pas als we kijken naar zijn grootouders gaat zijn afkomst over de grens: eentje is Iers. Zoals dat vaker gebeurt met beroemde mensen is zijn stamboom nauwkeurig uitgepluisd door experts en wat blijkt? De gegevens reiken helemaal terug tot in het jaar 1146, toen zijn verre voorouder William Marshall werd geboren. Deze man zou 83 jaar later tijdens zijn begrafenis door de aartsbisschop van Canterbury ‘de grootste ridder die ooit geleefd heeft’ genoemd worden. Da’s bepaald niet niks!

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

 

Wolfje

Prachtig allemaal, maar zijn er in die stamboom ook een paar Nederlanders te vinden? Het antwoord is helaas nee: we komen nog een heleboel Ieren en een paar Fransen tegen, maar niemand uit onze contreien. Hoe zit dat dan met die achternaam? Holland is in het Engelse taalgebied een vaker voorkomende naam, maar heeft in de meeste gevallen geen verband met Nederland. Alleen al in Engeland zijn er acht gemeentes die Holland heten, waarin de herkomst van veel families Holland ligt. In het geval van de deels Ierse Tom is zijn naam een verbastering van het woord voor ‘wolfje’ in Gaelic. Lekkere trivia, dit allemaal. Zeker als je weet dat hij in Spider-Man: Homecoming scènes had waarin hij door de tulpenvelden liep en een voetbalshirtje van Oranje droeg.

Hollands glorie: welke Marvel-acteurs zijn wel Nederlands?

Hebben we binnen de MCU dan helemaal geen acteurs om een beetje chauvinistisch van te worden? Dat zeker wel: Cobie Smulders (Maria Hill), Chris Hemsworth (Thor), Michael Douglas (Hank Pym) en Michelle Pfeiffer (Janet Van Dyne) hebben allemaal Nederlandse familie, al dan niet een paar generaties geleden. Da’s een prachtig gezelschap bij elkaar! En in elk geval heeft Tom Holland niet zo’n misleidende naam als zijn bijna-naamgenoot Tom Hollander, die note bene ook al geen Hollander is. Wat een verwarring allemaal!

 

Benieuwd hoe je plast en drinkt met het Spider-Man-pak aan? Tom Holland legt het uit!

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.