Groepsfoto Coaches The Voice of Holland 2020

The Voice of Holland is al jaren een kweekvijver voor muzikaal talent van eigen bodem. Voor veel zangers is een deelname aan The Voice dan ook de ultieme kans op een platencontract. Maar volgens critici is de droom soms mooier dan de realiteit…

Al in 2010 kwamen de contracten van The Voice of Holland onder vuur te liggen. Vakbond FNV adviseerde de kandidaten ‘met klem’ om de deelnemerscontracten niet te ondertekenen. “Het heetste hangijzer in dat contract is het feit dat jonge talenten voor onbepaalde tijd, dus de rest van hun leven, onherroepelijk allerlei rechten uit handen geven”, verklaarde bestuurder Caspar de Kiefte in een persbericht van de vakbond.

‘Grijpstuiver’

Elke mogelijke carrière in de muziekindustrie wordt door dit contract al in de knop gebroken, want wie dit tekent kan nooit meer een exclusief recht overdragen aan iemand waarmee hij of zij later in zee zou willen gaan”, waarschuwde De Kiefte. In 2012 haalde de vakbondsman opnieuw uit naar The Voice of Holland. “Die jongens en meisjes staan voor 450 euro bruto per keer op te treden. (…) Het programma lift mee op de talenten van zeer goede musici en geeft daarvoor een grijpstuiver terug”, stelde de FNV-bestuurder in een artikel van De Volkskrant.

Article continues after the ad


Waylon

Opvallend genoeg kregen de critici vorig jaar bijval uit onverwachte hoek. Niemand minder dan Waylon, die sinds 2016 coach is bij The Voice, zei dat het geen verstandige zet is om het contract van de talentenjacht te ondertekenen. “Als ik had meegedaan aan The Voice, had ik geen enkel contract getekend daarna. Dan had ik gezegd: ’Zoek het allemaal maar uit.’ Er zijn tweeënhalf miljoen mensen die mij hebben gezien en die gaan mij niet vergeten. Ik ga nu werken aan mijn eigen carrière”, vertelde Waylon in een gesprek met De Telegraaf.

‘Complete onzin’

Niet verrassend baalde Talpa flink van alle ophef. De productiemaatschappij noemde de kritiek van de FNV destijds dan ook ‘complete onzin’. “Na afloop van het programma staat het iedere deelnemer vrij om zijn of haar carrière voort te zetten bij een platenmaatschappij, producent of manager naar keuze”, verklaarde Talpa-woordvoerder Thomas Notermans in een reactie. Daarbij stelde de zegsman dat er door de beschuldigingen ‘een verkeerd beeld van het programma ontstaat en zo de aandacht wordt afgeleid van deze zoektocht naar toptalent waar het draait om zangkunst en muziek’.