Gijs Blom in The Letter for the King

De nieuwe Netflix Original-serie The Letter for the King is nu te zien! Wij spraken Gijs Blom die de gevaarlijke ridder Prins Viridian speelt. Welke snack is perfect voor tijdens het bingen van de nieuwe fantasyserie? Wij stelden hem deze uiterst belangrijke vraag, en meer!

Op zijn lijf geschreven

Gijs speelt Viridian, de 'bad guy' onder de ridders. De Nederlandse acteur kan zich vooral goed vinden in de onzekerheid van zijn personage. “In het begin wordt Viridian geïntroduceerd als de slechterik zodat we weten hoe de verhoudingen liggen. Maar naarmate het verhaal vordert ga je steeds minder die spierkracht zien en veel meer de menselijkheid en onzekerheid van die jongen die ook maar gewoon doet wat hij denkt dat goed is. Hij heeft iets menselijks wat hem toch niet minder angstaanjagend maakt. Volgens mij is er niks gevaarlijkers dan een kat in het nauw, die maakt rare sprongen.”

 


Terug in de tijd

The Letter for the King speelt zich af, hoe kan het ook anders met al die ridders, in de Middeleeuwen. Maar als het aan Gijs ligt zou hij niet teruggaan naar deze tijd als dat kon. “Nee, ik denk het niet. Maar omdat het de middeleeuwen was zijn alle kostuums speciaal ontworpen en op maat gemaakt, dat was heel vet. Ik kwam aan in Nieuw-Zeeland en toen hing aan de muur een karakterschets, als het ware een game-personage van Assassin’s Creed, alleen dan met mijn hoofd erop. En toen gingen we alles passen en heb ik twee weken lang elke dag een uur met hen het kostuum doorgepast. Dat was heel bijzonder om dat mee te maken. Normaal gesproken sta je gewoon in shirts van de Zara en nu was dat een keer écht anders. Ik heb ook de riem gekregen, die heb ik nu thuis als aandenken.”

Article continues after the ad


Even naar de andere kant van de wereld

Voor de opnames van de Netflix-serie vloog Gijs naar Tsjechië en Nieuw-Zeeland. Hij heeft mooie herinneringen aan beide locaties. “Het was allebei op hun eigen manier mooi. Nieuw-Zeeland natuurlijk vanwege de natuur. Ik vond het waardevol dat ik daar mocht zijn en op zulke mooie locaties met zoveel mensen een film mocht draaien. Daar denk ik nog vaak met heel veel plezier aan terug. Ik ben al vaker in Praag geweest om te draaien, maar dat was telkens op locatie en nu waren we in een studio en werden al die sets gebouwd. Dat zag er fantastisch uit. Daar is zoveel tijd, energie en liefde in gegaan, dit was net zo mooi om te zien als Nieuw-Zeeland.


Geen brieven voor de koning meer

Tegenwoordig zijn brieven natuurlijk helemaal achterhaald. Zelf e-mails schrijven is alweer helemaal passé. Terugdenkend aan vroeger vindt Gijs het vooral jammer dat er nu zo weinig contact is tussen elkaar. “Vroeger keek je gewoon naar elkaar in het openbaar, in plaats van naar je scherm. Ik ben daar zelf natuurlijk ook schuldig aan als ik in het openbaar vervoer zit, dat je al gauw naar je telefoon neigt. Iets wat ik echt héél jammer vindt is dat zodra er iets bijzonders gebeurt, of je bent in een groep, dan is het eerste wat je ziet is dat er telefoons bij komen en dat het wordt vastgelegd.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gijs Blom (@gijsblom) on


Gebaseerd op het boek van Tonke Dragt

Veel Nederlandse kinderen zijn al sinds hun jeugd bekend met het verhaal van Tonke Dragt, dat geldt ook voor Gijs! “Ik ben er mee opgegroeid, mijn vader heeft het aan mij voorgelezen." Maar de acteur heeft zich niet vastgehouden aan het bekende verhaal om zich voor te bereiden op zijn rol. 

"Ik heb er bewust voor gekozen het boek niet te gebruiken toen ik in de scripts las dat onze serie een nieuwe invulling geeft. Het boek van Tonke is prachtig en daar kun je eigenlijk niet overheen. In plaats van een één op één boekverfilming gaat The Letter for the King heel erg over de waardes en de boodschap van het boek. In de basis is het nog steeds Tiuri die op de nacht dat hij de deur voor niemand mag opendoen, dat wel doet. Maar tijdens zijn reis vinden andere gebeurtenissen plaats.

 

Back to the 80's

Hoewel The Letter for the King ons doet denken aan een fantasyserie zoals The Witcher, is er een andere Netflix-serie waar Gijs graag in mee zou spelen. “Ik denk dat Stranger Things wel heel leuk is, omdat je zo erg lekker in de 80's kan duiken daarmee. En de dynamiek tussen die groep is heel leuk. Toen ik die serie keek voelde ik heel erg dat zij ook veel plezier hadden in het maken.” Gijs vermaakt zich voorlopig nog wel even bij de streamingdienst, in November schittert hij in de eerste Nederlandse Netflix-film: De Slag om de Schelde.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

The Forgotten Battle (2020) 🤩 📷: @deblokmark

A post shared by Gijs Blom (@gijsblom) on

 

De beste snack

Wat betreft de perfecte snack voor tijdens het bingen van The Letter for the King is Gijs snel over uit. Het moet in ieder geval geen geluid maken! "Gewoon cake, dat maakt geen geluid. Een hele slappe foute cake. Want het moet niet té lekker zijn dat het je aandacht weghaalt bij de serie.” 

The Letter for the King is nu te zien op Netflix.