Wij gingen in gesprek met Samantha Morton die momenteel te zien is in The Walking Dead als Alpha, de leider van een nieuwe vijand genaamd The Whisperers. Hoe is het om deze rol te spelen? Wat voor impact had het afknippen van haar haar hiervoor en of is het wel comfortabel om met al die zombie make-up te acteren?

Article continues after the ad

Ze is te zien als Mary Lou in de kaskraker Fantastic beasts and Where to Find Them en speelt nu in een van de populairste shows ter wereld: The Walking Dead. Samantha Morton is een Britse actrice met meerdere Oscarnominaties op haar naam, die momenteel haar debuut maakt bij The Walking Dead als slechterik Alpha

Voordat je deze rol accepteerde, wist je toen al veel over The Walking Dead?

“Ik had wel grote posters gezien en wist dat het een populaire show was, maar ik had het nog nooit gezien. Toen ik de rol kreeg aangeboden en mensen er met mij over begonnen te praten realiseerde ik mij eigenlijk pas hoe groot de serie wel niet is. Toen pas dacht ik: wow!”

Je bent de eerste vrouw in TWD die de rol van ‘the bad guy’ op zich neemt. Hoe vind je dat? 

“Ik vind het heel leuk dat een vrouw deze keer de slechterik is, in plaats van een man. Vaak lees je een script en zijn de slechteriken onderdeel van de beste verhaallijnen, maar meestal zijn dat mannen. Het is fijn dat ik als vrouw deze rol nu op mij kan nemen.” 

Hoe vond je het om al je haar voor deze rol af te moeten knippen?

“Ik vond het eerst erg zwaar, maar het voelde ook wel bevrijdend om dit te doen voor het personage. Na drie dagen was ik er al aan gewend en voelde het juist goed. Het was wel een shock eerst om als vrouw mijn haar te verliezen. Ik heb familieleden die hun haar verloren zijn door kanker, en ik doe het omdat het mijn werk is en ik het geluk heb dit te mogen doen. Mijn kinderen vonden het overigens ook mooi, ze vonden het erg cool.”  

In gesprek met Andrew Lincoln, de acteur die de rol van Rick Grimes vervult in The Walking Dead, gaf je aan dat dit "a role of a life-time" is. Waarom? 

“Ik denk dat dit komt doordat via televisie veel meer mensen bereikt kunnen worden. Niet iedereen kan naar de bioscoop gaan of vindt dat leuk. Voor mij als actrice is Alpha ‘part of a life-time’, niet alleen omdat het zo briljant geschreven is en ze een iconisch personage is, maar ook omdat ik hiermee meer mensen bereik dan met een film. Meer mensen zullen dit gaan zien. Dat is waarom ik zo trots en blij ben dat ik hier deel van uit mag maken."

Heb je een bepaalde routine om zo goed mogelijk in de rol van Alpha te komen?

“Ik benader elk personage op dezelfde manier: goed het script doornemen, vragen stellen en kijken wat ik fysiek voor elk karakter moet doen. Ik acteer al 30 jaar en door de tijd heen heb ik dit proces ontwikkeld en pas ik het overal toe.” 

Hoe is het om met heftige zombie-make-up te moeten acteren? 

"Als acteur moet je allemaal verschillende soorten kostuums, kleren en accessoires dragen. Het is een deel van je baan. Er is veel geld en tijd in mijn masker geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat het zo comfortabel mogelijk zit."

Samantha Morton maakt haar debuut als Alpha in de nieuwste aflevering: 'Adaption'. Je kunt een nieuwe aflevering van The Walking Dead zien elke dinsdag om 22.00 uur bij FOX.