De Luizenmoeder is vanavond opnieuw in de prijzen gevallen. Ilse Warringa mocht een Gouden Kalf in ontvangst nemen voor haar spraakmakende rol van Juf Ank.

Article continues after the ad

De eerste aflevering van De Luizenmoeder was nog maar net uitgezonden, of half Nederland zong al ‘Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent’. Dat is te danken aan Ilse Warringa, die in de rol van Juf Ank in no-time net zo’n geliefd comedypersonage werd als Mien Dobbelsteen. Vanavond won de actrice een Gouden Kalf in de categorie ‘Beste actrice in televisiedrama’!

'Humor en passie'

In het juryrapport valt te lezen: “Het komt niet vaak voor dat een personage onmiddellijk in het collectieve geheugen van de samenleving wordt opgeslagen. Deze ongemakkelijke kluchtige maar ook ontroerende schooljuf heeft Nederland geraakt en dat is toe te schrijven aan het overtuigende tragikomische spel van deze actrice, die alle uitersten vol humor en passie neerzet.”

Bankier van het Verzet was de grote winnaar van de avond. Het oorlogsdrama won de Kalveren voor beste film, beste acteur (Jacob Derwig), beste vrouwelijke bijrol (Fockeline Ouwekerk), beste production design en de publieksprijs voor beste film!