Rutger van Barneveld

Realityster Rutger van Barneveld, uit SBS6's volkszangers-serie Ik Geloof In Mij, beleefde heftige en duistere tijden. Hij worstelde anderhalf jaar met een zware depressie en wilde op een gegeven moment dood. Door zijn verhaal te delen hoopt hij lotgenoten te kunnen helpen.

Article continues after the ad

Rutger deed zijn verhaal in Story, waarin 'ie ook wat meer vertelde over zijn relatie met die andere grote ster uit Ik Geloof In Mij, René le Blanc. Maar terug naar Rutger: hoe kwam het dat hij in een zware depressie belandde? 

Opeenstapeling van ellende

Rutger kampte met heel veel onverwerkt verdriet. Zijn neef Roy kwam om het leven bij een schuurbrand en een goede vriendin overleed aan de gevolgen van leukemie. Rutger legt uit dat hij niet graag over zijn gevoelens praatte en ze liever opkropte. "Op een gegeven moment werd dat te veel. Ik was 26, een moment in mijn leven waarop ik zoiets niet meer verwachtte."


Rutger zocht hulp

De volkszanger besloot hulp te zoeken bij een psychiater. "De meest belangrijke mensen in mijn leven zaten naast mij, Er werd mij gevraagd: als je een keuze mocht maken, wat zou je dan doen? Zonder na te denken zei ik: 'Ik wil eigenlijk niet meer. Ik wil gewoon dood.' Ik had er echt geen zin meer in." Het inschakelen van een psychiater gaf hem een schaamtegevoel. "Maar je komt er zelf niet uit. Je moet met iemand praten. Ik heb mezelf tekort gedaan. Altijd ging ik maar door met werken en met zingen.

Opa en oma

Sindsdien gaat het stukken beter met Rutger, die veel steun kreeg van zijn opa en oma, die ook in Ik Geloof In Mij zitten. Mede doordat zijn ouders al vroeg in zijn leven scheidden, is Rutger steeds meer naar opa en oma toegegroeid. Ze hebben eigenlijk de ouderrol overgenomen van zijn vader en moeder. "Iedereen die mij kent weet dat mijn opa en oma als een vader en moeder voor me zijn. Daarom hebben wij ervoor gekozen om in de serie alleen mijn grootouders in beeld te brengen."

Denk jij aan zelfdoding? Je bent niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 113 (lokaal tarief) of 0800-0113 (gratis).