Sir Ian McKellen is gevraagd voor de rol van Dumbledore in de Harry Potter-films, maar hij heeft het aanbod afgeslagen. Voor de BBC legde hij uit hoe tot dit besluit kwam.

Article continues after the ad

Tovenaar

Ian McKellen liet in de rol van Gandalf al zien dat hij perfect is voor de rol van oude wijze tovenaar. Het is dus best vreemd dat hij nooit is gevraagd voor de Harry Potter-serie. Vooral de rol van Dumbledore zou hem op het lijf geschreven zijn. Gisteren vertelde de Britse acteur in het BBC-programma HARDTalk dat hij wel degelijk is benaderd voor de rol van Dumbledore! Toch is hij niet op het aanbod ingegaan.

'Passieloos'

Dit gebeurde in 2002, vlak na het overlijden van Richard Harris. Hij speelde de rol van Dumbledore in de eerste twee Harry Potter-films. De reden dat McKellen bedankte voor de eer is een opmerking die Harris had gemaakt over de acteur uit Lord of the Rings en X-Men. Hij noemde het acteerwerk van McKellen ‘technisch briljant, maar passieloos’.

“Die opmerking is onzin, maar ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om een rol over te nemen van een acteur die niet achter de keuze zou staan”, aldus McKellen. Toch vindt hij het wel jammer dat hij nooit de rol van de machtige tovenaar heeft gespeeld: “Soms zie ik de posters van Mike Gambon, de acteur die daarna Dumbledore speelde, en dan doe ik alsof ik het ben.”