Ernst Daniël en Rob de Nijs

Ernst Daniël Smid en Rob de Nijs bundelen hun krachten voor een bijzonder nummer over Parkinson, de ziekte die hen beiden heeft getroffen. Ze schoven vanavond bij Humberto aan om hierover te praten. 

Article continues after the ad

De twee mannen willen vooral duidelijk maken dat ze geen Parkinson zijn. "We hebben toevallig die kloteziekte, maar voor de rest zijn we gewoon wie we zijn." 

De ziekte van de trilling

Het leven heeft beide muzikanten niet gespaard. "Ik ben een compleet ander mens geworden", vertelt een openhartige Ernst Daniël Smid. "Ik ben snel oud geworden, loop een beetje krom en laat zien hoe Parkinson eruitziet. Het vervelendste van alles is die verschrikkelijke tremor." Daar sluit Rob de Nijs zich bij aan. "Daar kan je niets aandoen." 

Onderliggende problemen

Die trillingen hebben voornamelijk te maken met een tekort aan dopamine, zo legt neuroloog Bas uit. "Dopamine is een stofje die je nodig hebt om te bewegen, maar ook om om te gaan met stress. Het wordt een soort thermometer voor de stress. Veel mensen met Parksinon schamen zich ervoor en gaan op hun handen zitten. Maar het is meer dan het trillen." Dat is namelijk slechts de buitenkant. "Mensen krijgen moeite met denken en lopen en die kant is minstens zo belangrijk." 

Toekomstdromen

De twee rasmuzikanten bundelen nu met het onderstaande nummer hun krachten voor de Stichting Parkinson NL, om zo innovatie voor deze verschrikkelijke ziekte te steunen.


Ze zitten zelf ook nog vol dromen. "Ik wil mijn vijf kleinkinderen groot zien worden. Ik wil een opa voor ze zijn. Ik houd me daarbij vast aan wat Rob zei: 'Ik heb een mooi leven gehad. Ik laat het niet door het laatste stukje verpesten", zegt Ernst Daniel. Rob denkt daar hetzelfde over. "Ik wil mijn zoon Julius ook zien opgroeien, dat hij zelfstandig meer kan doen." 

Emotionele kijkers

Ernst Daniël en Rob wisten met dit krachtige en bijzonder openhartige interview de kijkers tot op het bot te raken. Lees de reacties hieronder! 
 


Humberto is iedere werkdag om 22.00 uur te zien op RTL4. Bekijk de uitzending hier terug.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.