Na rollen in Sneekweek, GTST en Nieuwe Tijden, optredens in It Takes Two en Holland’s Next Top Model, is Holly Mae Brood nu te zien in de Videoland-serie DARE. De serie combineert een spannend (light-)horrorverhaal met een eigentijds thema: hoe ver ga je voor internetpopulariteit?

Article continues after the ad

Holly Mae Brood speelt Faya, de vriendin van Justin (Jip van den Dool). Justin heeft een Youtube-kanaal, waarop hij wekelijks uitdagingen aangaat van zijn kijkers. “Faya begrijpt eigenlijk niet zoveel van zijn Youtube-obsessie, en vindt het allemaal nogal overdreven.” Justin wordt uitgedaagd om in een oud gesticht te overnachten, waar het volgens geruchten spookt. Als hij inderdaad een geest tegenkomt, wil hij blijven filmen voor z’n Youtube-kanaal. Dat gaat... niet helemaal goed!

Krassen op de muur

DARE werd écht opgenomen in een leegstaande inrichting in de buurt van Haarlem. “Het was verlaten, overal zaten er krassen in de muur, supercreepy! We zochten op internet allemaal verhalen op over mensen die zelfmoord hadden gepleegd in dat gebouw, dat hadden we misschien beter niet kunnen doen! We filmden vaak óók nog ‘s nachts, dus het was af en toe doodeng.”

Ondanks Broods horror-ervaring in Sneekweek, kreeg de actrice behoorlijk de kriebels. “Voor het eten moesten we in het donker van het ene gebouw naar het andere lopen. Ik ben een paar keer naar de kantine gerend! Één keer heb ik m’n script na de opnames boven laten liggen, dat had ik de volgende dag nodig. Ik ging het ophalen, toen liep ik in m’n eentje in het donker daar! Toen zag ik de duistere trap, en ben ik toch maar omgekeerd.”

Rammen!

Werken in een duistere, enge inrichting sméékt bijna om practical jokes, maar Holly Mae maakte iedereen meteen duidelijk dat dát niet de bedoeling was. “Vóór we begonnen, zei ik: Jongens, doe het niet, want ik ram je écht in elkaar! Niet omdat ik boos word, ha ha, maar als ik schrik sla ik mensen, ik kan er niets aan doen! Iederéén was een beetje bang tijdens de opnames, dus we haalden geen enge grapjes uit met elkaar. De sfeer zorgde eerder voor saamhorigheid!”

Short + snappy!

De Cast van DARE is een bont gezelschap acteurs én bekende Youtubers. Een serie filmen is totaal wat anders dan een vlog opnemen, maar dit leidde niet tot moeilijkheden. “Ik heb zelf niet zo veel scènes met de vloggers gespeeld, maar ze deden het prima! Vloggers zijn natuurlijk wel gewend aan een camera, en spelen op Youtube eigenlijk ook een soort rol. De lijn tussen acteurs en vloggers kun je eigenlijk niet zo makkelijk trekken. DARE mixt ook geacteerde scènes met stukken die authentiek lijken, dus het is een mix tussen serie en vlog. De afleveringen van ongeveer tien minuten zijn ook kort en snappy. Jongeren schakelen heel snel. Als ik een serie van drie kwartier kijk, denk ik zelf ook wel eens: Wat duurt dit lang!”

Hoe ver ga je?

DARE richt zich op de moderne Youtube-jongere, en dat hoort ook een eigentijdse boodschap bij. “Het onderliggende thema van DARE is: hoe ver ga jij om bekend te worden? Ik vind dat echt iets van nu, want tieners gáán daar tegenwoordig echt ver in. Een tijdje geleden nog stikte een jongen, omdat hij zichzelf had gekeeld voor een of andere ‘wurgchallenge’. Dan denk ik: Wat gebéúrt er allemaal online? Da’s toch gewoon niet normaal? Ik denk dat het belangrijk is om te laten zien het écht te ver kan gaan, en dat jongeren dat ook beseffen.” Heeft de actrice zichzélf wel eens uit de tent laten lokken voor een spannende ‘dare’? “Eh… Nee, niet dat ik me kan herinneren.”