Taron Egerton als Elton John in Rocketman

Rocketman vertelt het levensverhaal van de Britse zanger Elton John. Maar hoe waarheidsgetrouw is deze swingende filmbiografie eigenlijk?

In Rocketman blikt Elton John (Taron Egerton) vanuit een afkickkliniek terug op zijn leven en loopbaan. We zien hoe Reginald Dwight (dat is de echte naam van de zanger) uitgroeit tot een van de grootste popsterren uit de Britse muziekgeschiedenis. Wij zochten uit waar de werkelijkheid en de fantasie van Rocketman het verst uit elkaar liggen.
 


Crocodile Rock

In de film wordt gesuggereerd dat John zichzelf heeft vernoemd naar de legendarische Beatles-zanger John Lennon. Een leuk weetje, maar er klopt helaas weinig van: de naam Elton John verwijst naar Long John Baldry, een van de vroege mentors van de zanger.

Om indruk te maken op platenbaas Dick James, zingt Elton John fragmenten uit ‘Daniel’ en ‘I Guess That’s Why They Call It The Blues’. De scène speelt zich echter af in 1967, terwijl deze nummers respectievelijk in 1972 en 1983 werden geschreven.

Article continues after the ad

Het optreden in de Troubadour in 1970 vormt het keerpunt in de carrière van Elton John. Hij maakt daar een verpletterende indruk op het Amerikaanse publiek met ‘Crocodile Rock’. In werkelijkheid zong de Britse rockster dit nummer pas voor het eerst in 1972.
 

 

Kerstborrel

Elton John maakt zich in Rocketman grote zorgen over het optreden in de Troubadour. Hij had immers nog geen band geregeld. In de concertzaal maakt hij voor het eerst kennis met de bandleden. De echte Elton John toerde echter al met drummer Nigel Olson en basgitarist Dee Murray voor hij in Amerika optrad.

In Rocketman ontmoet Elton John zijn latere manager (en geliefde) John Reid voor het eerst op een feestje van Cass Elliot, zangeres bij de hippieband The Mamas and the Papas. In het echt vond de eerste ontmoeting tussen Elton John en John Reid plaats op een kerstborrel van het legendarische platenlabel Motown.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.


Afgekickt

Rocketman eindigt in 1990 met het schrijven van ‘I’m Still Standing’ nadat hij is afgekickt van de drank en drugs. Daarmee bewijst John dat hij ook zonder verdovende middelen in staat is om geweldige muziek te schrijven. Een triomfantelijk moment, ware het niet deze wereldhit al in 1983 werd uitgebracht. Zeven jaar eerder dan in de film, dus…

'Geen biografie'

Kortom, Rocketman neemt het niet zo nauw met de werkelijkheid. En dat is helemaal niet erg! “Mijn insteek is altijd geweest: het is een herinnering, geen biografie”, zei regisseur Dexter Fletcher hier eerder over in een interview met Esquire. “Het is niet belangrijk wanneer een nummer is geschreven, het is belangrijk dat een nummer past bij de scène.” In dat opzicht is de film dubbel en dwars geslaagd; al eerder gaven we je 5 redenen waarom je Rocketman niet mag missen!

Rocketman is nu te zien op Netflix.