Fotograaf
Annemieke van der Togt
BNNVARA First Dates

De knappe barman, de ongemakkelijke dates en het genieten van de prille liefde. Genoeg redenen om First Dates te kijken. Maar worden we stiekem misleid door de makers of zijn de dates wel echt?

Mismatch door de makers

Niet iedereen heeft zoveel geluk bij First Dates als Giel Beelen. Bij sommige koppels weet je al vanaf de eerste minuut dat ze niet bij elkaar passen. Vaak loopt dit dan ook uit tot een helse date. Zo was het onderonsje tussen volkszanger Martin van Doorn en mantelzorger Hans echt een mismatch van de makers. Aan het AD vertelt Martin dat hij uitgebreid sprak met een redacteur van het programma en precies vertelde wat voor man hij zocht. "Maar de date die ze hebben uitgezocht was totaal het tegenovergestelde."

Oud-deelnemer Maaike doet een boekje open

Maaike, een bekende First Dates-deelnemers, deed een boekje open over haar veelbesproken deelname in De Volkskrant.

De deelnemer ging viral omdat ze in de aflevering géén eten bestelt. Ook hier heeft de redactie niet goed hun werk gedaan: vooraf belde ze met First Dates en die verzekerde haar dat er ook voor haar genoeg keuze zou zijn (Maaike is naar eigen zeggen een moeilijke eter).

Article continues after the ad

Het was voor Maaike geen gemakkelijke periode: “Hoeveel kijkers stellen zich de vraag: wat zie ik nu eigenlijk? Op basis van een verknipt filmpje van een paar minuten werd ik uitgescholden en gediagnosticeerd met anorexia en andere problemen.” Maaike sneert de makers van het programma lekker af: "Mij zo afschilderen is goed voor de kijkcijfers; weer een internetgekkie dat viraal gaat.”

 

‘Geen tijd meer voor een dessert’

Robin vertelde aan Indebuurt Enschede over zijn ervaring met de datingshow. Hij werd gekoppeld aan de roodharige Willemijn en gelukkig verliep zijn date supergoed: “In totaal hebben we ongeveer 45 minuten aan tafel gezeten. We hebben zelfs geen dessert meer gekregen, want daar was geen tijd meer voor. We waren blijkbaar het laatste koppel van de opnamedag, want de rest van de crew zat al een biertje te drinken.” 

‘De setting is best nep’

Hij vertelde ook dat het niet echt leek op een restaurant, maar meer een loods die omgebouwd is tot een studio. “Er staan maar vijf of zes tafels en achter de schermen is de crew druk in de weer voor het programma. De setting is dus best wel nep, maar de gesprekken die je met elkaar hebt zijn wel echt.”

Cosmopolitan redactrice Marjolein van den Brand is het met Robin eens. Zij besloot om als achtergrondeter bij First Dates op bezoek te gaan: “Het licht was best wel fel, niet bepaald het type licht om romantisch in te dineren (hallo oneffenheden en rode vlekjes). En laten er dan net overal camera's staan die iedere hoek van het restaurant in de gaten houden. Top.”

‘Wat een leerzaam avontuur’

Niet iedereen is negatief: Johan schreef over zijn date op het online platform Bedrock.

Hij vond zijn date best een flop: “En toch heb ik geen spijt dat ik heb meegedaan. Wat een leerzaam avontuur, want hé, wie heeft zichzelf nou op beeld zien daten? Vol in actie. Op een spannend moment.”

Johan komt met een voorstel: “Iedereen verplicht een date op TV. En dan samen met een nieuwe date terugkijken.” Nou, dat idee slaan wij over…

Wij maakten een lijstje met de beste, meest ongemakkelijke én gênante momenten uit First Dates. In het nieuwe seizoen volgen er vast meer!