Chris Evans als Captain America in Avengers: Endgame

Af en toe komen de epische herinneringen aan Avengers: Endgame weer even naar boven drijven, helaas ook altijd gevolgd door verwarrende time travel-vragen. Eentje hopen we vandaag te beantwoorden. Want hoe zit het in hemelsnaam met de oude Steve Rogers die zijn schild aan Sam Wilson geeft?

Article continues after the ad

aan het einde van Endgame - dan zitten we dus in 2023 - reist Steve Rogers terug in de tijd om de Infinity Stones én Mjölnir terug te brengen naar het exacte moment dat ze gepakt werden. Zo blijft de main timeline hetzelfde en ontstaan er geen problemen in de tijdslus. Uiteindelijk duikt Steve vijf minuten later weer op en is 'ie een 112 jaar oude, verrimpelde versie van zichzelf. Een soort Joe Biden. Maar hoe kwam hij daar en hoe komt hij aan het vibranium-schild?


Hoe kwam Steve terug?

Grote vraag is nu: leefde Steve altijd al in de ‘gewone’ timeline, stiekem naast de Cap die er al was (en zijn Peggy’s kinderen dus van hem)? Of leefde Steve zijn leven met Peggy in een zogenoemde ‘branched reality’ die ontstond toen hij de stones ging terugbrengen? En kroop hij - na een liefdevol leven met Peggy - weer in het Quantum-pakje om terug te reizen naar de plek waar Bucky en Sam hem stonden op te wachten? En, we gooien er nog maar een vraag in, verscheen hij een stukje verderop bij het bankje omdat 'ie zich eerst nog moest omkleden? Want waarom zien we hem niet in zijn Quantum-pak? 

Makers zijn het niet eens

Ja, je voelt 'm waarschijnlijk al aankomen: we kunnen je hier vandaag geen exacte antwoorden geven. Dit mysterie is nog niet gekraakt en de verklaringen van de Russo-broers (de regisseurs) aan de ene kant en Endgame-schrijvers Christoper Markus en Stephen McFeely aan de andere kant, helpen totåål niet - ze houden er allebei verschillende theorieën op na. De schrijvers claimen dat er altijd twee Steve Rogers' leefden in de originele tijdlijn en dat Cap dus geen 'branched reality' maakte. De Russo's houden het wat simpelere en volgen de logica uit de film: Steve's leven met Peggy vond plaats in een andere tijdlijn en de man die we op het bankje zien zitten is dus gewoon 'onze' Cap, die terugreisde en zich nu weer in de originele MCU-tijdlijn bevindt.

En het schild dan?

Als je het ons vraagt, hebben de Russo's het bij het rechte eind. Hun uitleg strookt ook beter met de time travel-uitleg die The Ancient One ons eerder in de film geeft. 

We gooien gewoon nog een vraag op, om het nog verwarrender te maken: hoe kwam Cap aan het schild dat hij aan het einde aan Sam Wilson geeft? Laten we eerst eens even naar het schild zelf kijken. Wat valt je op? 

In de ringen van het schild zitten, bij het witzilvere gedeelte, een aantal korte zwarte streepjes. Voor zover wij weten zaten die niet op het schild dat Cap in de eerdere MCU-films gebruikte. Het ligt dus voor de hand dat Steve in zijn nieuwe leven met Peggy heus wel weer wat superheldendingen is gaan doen en bijvoorbeeld Howard Stark vroeg om een vibraniumschild voor 'm te maken, precies zoals het in de MCU-films ook gebeurde.

Onthoud: voor ons duurde het allemaal vijf seconden, maar in die vijf seconden leefde Cap tientallen jaren een heel nieuw leven met Peggy Carter. En aangezien Thanos het originele schild kapotmaakte, eerder in Endgame, moest Cap wel een nieuwe meebrengen om Sam mee tot nieuwe Captain America te dopen. Snap je? Zo, nu houden we ermee op voordat het allemaal nog ingewikkelder wordt!