De professionele meningenmachine Angela de Jong pompt er bijna dagelijks een zéér populaire tv-column uit voor het AD. Fel, scherp, en zeer polariserend; Angela doet er echt toe in Hilversum. Maar hoe is zij eigenlijk op deze 'ivoren toren' beland?

Angela zit inmiddels al jaren op de Iron Throne van Hilversum. Haar woorden leiden soms zelfs tot daden, zoals laatst: toen ze het "hypocriete" Shownieuws indirect dwong om excuses te maken voor hun houding tegenover een concurrerende reporter. Ze heeft power! Deze positie kreeg ze heus niet zomaar, daar heeft ze jaren voor gebikkeld. 


Column

Tegenwoordig voelen de columns af en toe zelfs aan als een soort dagboek-passages. Zo onthulde ze laatst dat ze letterlijk huilend voor de buis zat. Op deze positie terechtkomen, dat was altijd al een droom voor de Rotterdamse. "Ik heb altijd al bepaalde doelen voor ogen gehad", geeft Angela aan in het nogal bijzondere interview hieronder, waarin ze onder meer een geweer in de hand neemt en eens lekker flink van zich afschiet. "In ieder geval bij het AD werken, mediajournalist worden en daarna de chef worden van de redactie waar ik voor werk omdat ik daar uitgesproken ideeën over had en de enige en beste was die dat kon doen", zo somt ze haar droomjobs op. En dat is, zoals we een stukje verderop gaan behandelen, ook allemaal gelukt!

 

Even terugblikken

"Toen kwam die column", herinnert ze zich, "dat werd 1, 2, 3 en 5 keer in de week en... nu zien we wel weer wat er komt". Het is een wat ouder interview maar anno 2020 zit ze nog steeds op zo'n 5 keiharde stukjes per week. Een belangrijke en invloedrijke positie waar je natuurlijk niet zomaar op belandt. Angela zit al sinds 1998 in 'het wereldje', en dan bedoelen we: het medialandschap. Na studies aan de Universiteit Utrecht (algemene letteren/ film- en televisiewetenschap) en het Erasmus (postacademische deeltijd opleiding journalistiek) kwam ze twee jaar voor de eeuwwisseling terecht bij Het Rotterdams Dagblad. Eerst twee jaar als freelancer en daarna mocht ze aan de slag als regio-verslaggever. Tot 2005. Toen maakte Angela de overstap naar het bedrijf waar haar leven uiteindelijk nogal door veranderde.


Angela de Jong bij het AD

Wat ze als jong freelancertje in de nineties waarschijnlijk niet had kunnen bedenken; ze groeide uit tot een BN'er! Vanaf 2005 ging het namelijk rap met de schrijfsels van Angela, die langzaam maar zeker de interne ladder beklom. Ze zat zo'n 7 jaar bij de Show-redactie van de krant voordat ze daar met de scepter mocht gaan zwaaien. Of met de zweep mocht slaan. Tis maar hoe je het bekijkt! Tot en met 2017 was ze als chef de grote roerganger op die showbizz- en cultuurredactie, maar in datzelfde jaar ging ze zich ook fulltime richten op de columns, waarna ze (noodgedwongen?) stopte met haar chef-zijn. Die columns, die ze al sinds 2010 schreef, gingen steeds lekkerder en werden steeds frequenter. En... the rest is history!

Article continues after the ad