Op 20 juli 1969 zette Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan. ‘That’s one small step for man, one giant leap for mankind’ klonk het vanaf het maanoppervlak. Of… was dit vanaf een soundstage in Huntsville, Alabama? Een kleine groep completdenkers zijn er namelijk heilig van overtuigd dat een legendarische filmmaker aan het roer stond van een van de grootste hoaxen uit de moderne geschiedenis.

Complottheorieën rondom de maanlanding zijn oud nieuws. Zo oud zelfs dat Amerika’s reis naar ons kleine zusje vrijwel direct in twijfel werd getrokken. Waarom? Het meest gehoorde (maar lang niet het enige) argument is de zogeheten Space Race tijdens de Koude Oorlog – de grote-pikken-wedstrijd die de Verenigde Staten met de Sovjet-Unie voerde om als eerste te kunnen zeggen: “Ha, kijk eens aan nerds. Wij zijn er eerder dan jullie.” Zo’n maanlanding zou volgens sommigen gewoonweg te veel geld, mankracht en risico met zich meebrengen.

Stanley Kubrick

Wat een filmmaker hiermee te maken heeft? Eén van de meeste hardnekkig theorieën is dat Stanley Kubrick (je weet wel, die van de The Shining) de maanlanding heeft geregisseerd. Met Kubricks 2001: A Space Odyssey vers in het geheugen, zagen complotdenkers een hoop overeenkomsten. Terwijl de ruimte-epos werd ontwikkeld, zou NASA Kubrick hebben benaderd met een lucratieve deal: help ons en je krijgt een flinke zak geld mee. Hij weigerde, maar toen het ruimte-agentschap dreigde de communistische overtuigingen van zijn broer Raul openbaar te maken, stemde Kubrick toe. Zestien maanden lang werkte hij in Huntsville samen met NASA aan de perfecte landingsvideo.

'Op de maan kwamen de heren echter niet aan, en wat we zagen op tv was enkel wat Kubrick eerder dat jaar had opgenomen, aldus de complotdenkers.'

Toen het eenmaal zover was, zou NASA Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins acht dagen lang de ruimte in hebben geschoten. Op de maan kwamen de heren echter niet aan, en wat we zagen op tv was enkel wat Kubrick eerder dat jaar had opgenomen, aldus de complotdenkers.

Article continues after the ad

Je voelt ‘m al aankomen: de theorie bleek kant en klare bullshit. Ook Raul Kubrick heeft nooit bestaan.

Gek genoeg kwam deze theorie pas van de grond medio jaren 90, toen een anonieme schrijver het via een nieuwsgroep publiceerde. Al snel ging het balletje rollen. Een paar prominente bloggers (en zelfs een documentairemaker) namen het idee over. Toen in 2001 een andere documentairemaker (William Karel) het vermeende complot als uitvalbasis nam voor zijn nep-documentaire Opération Lune, laaide de discussie weer op. Ondanks dat de mockumentary bewust regelrechte onzin spuwde, weerhield het menig complotdenker er niet van het stukje film serieus te nemen.

Lange adem

Een lange adem heeft de theorie zeker. In 2015 dook er nog een oude video op waarin Kubrick (een paar dagen voor zijn dood) toegeeft dat de maanlanding door hem in scène is gezet. Helaas: ook dit werd binnen no time ontkracht.