Tegenwoordig stream je je favoriete films overal waar je wil, maar in de jaren 80 en 90 domineerde de videorecorder onze huiskamers. Op één of andere manier waren dít de films die bijna iedereen had. Alsof het afgesproken werk was!

Free Willy

Medio jaren 90 was er geen ontsnapping mogelijk aan Free Willy. Da’s ironisch, want de film gaat juist over een orka die ontsnapt uit een dierenpark. Dat Michael Jacksons titeltrack (Will You Be There) een grote hit werd, maakte de situatie helemaal precair!

Willy werd de Flipper voor een nieuwe generatie, en kinderen kregen geen genoeg van het gekwelde zeezoogdier.

 

Article continues after the ad

Free Willy leerde ons dat alle orka’s ter wereld eigenlijk vrijgelaten moeten worden! Dat bleek... voorbarig. Keiko (Willy) werd in 2002 écht uitgezet, maar trok het wilde leven totaal niet! Hij zwom meteen naar de kust van Noorwegen, en bleef daar rondjes zwemmen, op zoek naar mensen. In 2003 overleed hij aan een longontsteking… Momentje, terwijl we even in een kussen huilen.

Platvoet En Zijn Vriendjes

De kleine dinosaurus Platvoet zoekt naar een mythische groene vallei, samen met zijn andere dinovriendjes. Elke keer weer janken als Platvoets moeder wordt doodgebeten door een tyrannosaurus!

 

 
En over janken gesproken…
 

Watership Down

‘Oh, een film over konijntjes! Da’s leuk voor de kinderen! Oh, met dat mooie liedje van Art Garfunkel!’ In Watership Down worden de lieve konijnen vergast, breekt er oorlog uit en bijten de beesten elkaar constant de strot af (al dat bloed!). Zelfs het einde - dat slechts 1% van alle jonge kijkers heeft gezien - is deprimerend.
 
De meeste videobanden met deze film erop zijn nog zo goed als nieuw: slechts één keertje een kwartier bekeken. Daarna ingezet als dwangmiddel: ‘Nu naar bed, of ik zet de film met de konijntjes op!’ De kinderen van nu weten niet hoe goed ze het hebben.
 

The Lion King

We waren nog maar net bijgekomen van Free Willy toen Disney even de grootste tekenfilm van de afgelopen 50 jaar dropte: The Lion King. Zowat iedereen had deze!
 
Nu slingerde er in zowat elk huis wel één Disney-videoband rond, waar de jongste telg van het gezin nóóit (nooit!) genoeg van kreeg. De kans is groot dat je wel 300 keer hebt (mee)gekeken naar Aladdin, Bambi of De Kleine Zeemeermin. Surprise: ze krijgen bijna allemaal remakes!
 

Als Je Begrijpt Wat Ik Bedoel

“Zwelgje? Zweeeeeeeeeelgje! Zwelgje!? Zweeeeeeeeeeeeeeeeeelgjeeeeeeeeeeee! Tom Poes, verzin een list!”

Jurassic Park

Jongens, en soms ook meisjes, vinden dinosaurussen machtig interessant, maar waren destijds te jong om naar Jurassic Park in de bioscoop te gaan. De mensen in de videotheken en platenzaken deden daar niet zo moeilijk over!

Hoewel de film in de bioscoop het indrukwekkendst was, was hij thuis op de bank het gezelligst!

Home Alone

Home Alone was (en is!) een ontzettend populaire film. Kinderen vonden de brute boobytraps van Kevin (Macaulay Culkin) zó vermakelijk, dat iedereen deze film wel wilde hebben. 

De kans dat je deze video nog ergens hebt/had liggen is vrij groot. Niet gekocht waarschijnlijk, maar opgenomen. Dat kon makkelijk omdat Home Alone om de haverklap werd uitgezonden, en daarom... keek je hem waarschijnlijk nooit op videoband!

Titanic

Titanic was een gigantisch succes, en de videobanden vlogen als warme broodjes over de toonbank. 

In de praktijk werd hij waarschijnlijk niet zo vaak opgezet, omdat hij zo lang duurt (195 minuten). Titanic is daarmee de Monopoly onder de films… Bijna elk huishouden heeft het in huis, maar begint er gewoon liever niet aan.

Nog meer?

Wat was nou nog meer zo'n film die bijna iedereen wel ergens had liggen? De lijst hierboven is zeker niet compleet: aanvullingen zien we graag op Facebook!