‘754: Bonifatius te Dokkum vermoord.’ Zowat iedereen kent deze woorden, maar hoe het precies zat met Bonifatius en de Friezen? In Redbad, de nieuwe spektakelfilm van Roel Reiné, leren we meer over deze periode. Vandaag werd bekend wie er meespelen in het epos.

Article continues after the ad

Redbad draait om de Friese koning met dezelfde naam (Radboud). De Fries had de naam een woesteling te zijn, maar volgens scenarioschrijver Alex van Galen was hij een stuk moderner dan we denken. Omdat de geschiedenis geschreven wordt door de overwinnaars, horen we bijvoorbeeld nooit waaróm hij het aan de stok kreeg met de Kerk.

Bonifatius en Willibrord

Volgens Van Galen zag Redbad de voor- en nadelen van het Germaanse geloof en het christendom. Het was eerder aan de fundamentalistische, dwingende bisschoppen te danken dat de situatie totaal uit de hand liep.

In Redbad wordt de titelrol gespeeld door Gijs Naber (Penoza). Huub Stapel speelt zijn vader, Aldigisl. Bonifatius wordt vertolkt door Egbert-Jan Weeber, die eerder met Reiné samenwerkte aan Michiel de Ruyter. Jack Wouterse is te zien als Willibrord, de bisschop die koning Redbad tevergeefs probeerde te dopen.

Andere grote rollen zijn weggelegd voor Brigitte Lagcher, Loes Haverkort, Derek de Lint, Daphne Wellens en de Belg Tibo Vandenborre.

Bijrollen zijn voor onder meer: Birgit Schuurman, Martijn Fischer, Teun Kuilboer, Lisa Smit en Søren Malling (The Killing, Borgen). Teun Kuilboer postte op Instagram al een filmpje waarin hij een vechtscène oefent!

Redbad wordt voor een groot deel opgenomen in het preHistorisch Dorp openluchtmuseum in Eindhoven. De opnames beginnen medio september, en de film zou in 2018 in première moeten gaan. Regisseur Roel Reiné was eerder verantwoordelijk voor Michiel de Ruyter, en heel recent nog voor de Marvel-serie Inhumans.