3 van de 10 beste historische films op Netflix

Wil je je even in een hele andere wereld onderdompelen? Met deze 10 historische films op Netflix neem je een vlucht naar het verleden. Niet dat het daar altijd beter was, maar drama, oorlog en misdaad zijn een stuk beter te verteren als je er niet zelf inzit!

10. Fury

In de Tweede Wereldoorlog werden de geallieerden geconfronteerd met véél sterkere Duitse tanks dan hun eigen Shermans. Fury vertelt het verhaal van een ervaren tankbemanning (o.a. Brad Pitt, Jon Bernthal) die een nieuwe rekruut (Shia LaBoeuf) onder hun hoede neemt. 

Fury toont de claustrofobische, ellendige situatie in een Sherman-tank; de heroïek, maar vooral ook de smerigheid van oorlog.

 

Article continues after the ad

9. Trial of the Chicago 7

In 1968 was de Amerikaanse samenleving een ware snelkookpan. Zwarte Amerikanen eisten gelijke behandeling en jongeren waren fel gekant tegen de oorlog in Vietnam. Terwijl de Democratische partij in Chicago nieuwe presidentskandidaten koos, sloeg de vlam in de pan. Woedende jongeren werden in elkaar geslagen door de politie, waarna grootschalige rellen uitbraken. Na onderzoek werd een groepje actievoerders aangehouden: de Chicago 7.

De politie een aanklagers willen graag een voorbeeld stellen en eisen dat de oproerkraaiers hard gestraft worden. De rechter heeft ook een hekel aan de hippies met hun grote bek, en als de Black Panthers de groep steunen ontstaat er een explosieve situatie. The Trial of the Chicago 7 heeft een wereldcast (o.a. Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen, Yahya Abdul-Mateen II, Michael Keaton en Joseph Gordon-Levitt) en is akelig actueel, met het oog op o.a. de Black Lives Matter-beweging.

 

8. Outlaw King

William Wallace (Mel Gibson) wordt sinds Braveheart gezien als de grote bevrijder van Schotland, maar wist je dat Braveheart eigenlijk de bijnaam was van Robert the Bruce? Deze Schotse edelman, gespeeld door Chris Pine, maakte de vrijheidsstrijd tegen de Engelsen af die Wallace eerder begon.

Outlaw King is een spannende historische film, die redelijk netjes met de geschiedenis omspringt. Daarnaast zien we Chris Pine een paar keer helemaal naakt; pret voor iedereen!

 

7. Glory

In deze oorlogs/dramafilm krijgt kolonel Robert Shaw (Matthew Broderick) het commando over een regiment zwarte soldaten in de Amerikaanse Burgeroorlog. Soldaat Trip (Denzel Washington), sergeant-majoor Rawlins (Morgan Freeman) en korporaal Searles (Andre Braugher) geven zich op als vrijwilliger om tegen de Zuidelijke Staten te vechten, die de slavernij weigeren af te schaffen. Ze ontdekken al snel dat de legerleiding van de Unie de zwarte soldaten óók niet voor vol aanziet.

Denzel Washington won een Oscar voor 'Beste Bijrol' in deze indrukwekkende film over de Burgeroorlog.

 

6. Ma Rainey's Black Bottom

Tijdens de opnames van Ma Rainey's nieuwe plaat gaat er van alles mis in de studio... Platenbazen denken de zwarte muzikanten af te kunnen blaffen, de zangeres zelf heeft overal lak aan en haar band begint te stiekem te muiten. De ellende zorgt voor een explosieve situatie die gierend uit de hand loopt! Viola Davis speelt blueszangeres Ma Rainey, en de recent overleden acteur Chadwick Boseman haar sneaky trompettist Levee.

 
Hoewel Ma Rainey's Black Bottom een fictief verhaal is, heeft Ma Rainey wél echt bestaan. De zangeres staat bekend als bluespionier, en viel op door haar vrijgevochten levensstijl. In een tijd waarin vrouwen vooral keurig moesten zijn en mannen de beest uithingen, feestte Ma Rainey erop los. Hierdoor werd ze postuum een feministisch icoon!
 

5. The Irishman

Regisseur Martin Scorcese en acteurshelden Al Pacino en Robert DeNiro tonen je de criminele carrière van Frank Sheeran: een huurmoordenaar voor de maffia. Hij werkt veel samen met vakbondsbaas Jimmy Hoffa, totdat hij een beetje te veel praatjes begint te krijgen...
 

The Irishman schetst een prachtig (en melancholisch) beeld van de georganiseerde misdaad van de jaren 50' tot aan de moderne tijd.

 

4. Der Untergang

Terwijl Berlijn en haar inwoners aan stukken worden geblazen door het Rode Leger, zit Adolf Hitler (Bruno Ganz) strijdvaardig de Führer uit te hangen in zijn geheime bunker. Hij bedenkt briljante strategieën en schuift legers over een landkaart om de Sovjets te vernietigen. Iedereen weet dat niets Nazi-Duitsland nog kan redden: de legertjes bestaan helemaal niet meer, en iedereen wil de stad ontvluchten nu het nog kan. Maar... wie durft de Führer de waarheid te vertellen?

Der Untergang was erg controversieel toen hij verscheen. Zou de film Adolf Hitler neerzetten als een normaal mens? Hitler krijgt in de film weliswaar een menselijk gezicht, maar hij is allesbehalve sympathiek, en jaagt zowat iedereen de dood in met zijn walgelijke obsessies.

 

3. Zodiac

Een bloedstollende film over de beruchte Zodiac Killer, die jarenlang rondom San Francisco meerdere moorden pleegde. Een cartoonist (Jake Gyllenhaal), een journalist (Robert Downey Jr.) en een rechercheur (Mark Ruffalo) jagen ieder op hun eigen manier op de moordenaar. Ondertussen worden de aanwijzingen steeds verontrustender en de dader is tot op de dag van vandaag niet gepakt!

 

2. Saving Private Ryan

Het geweldige oorlogsepos van Steven Spielberg is nog steeds de ultieme oorlogsfilm. De nerveuze, desoriënterende bestorming van de Normandische stranden op D-Day blijft adembenemend. Een kleine eenheid soldaten wordt na de invasie op pad gestuurd om parachutist James Ryan op te sporen. Zijn drie broers zijn omgekomen en het leger is vastbesloten om de laatste Ryan levend thuis te krijgen.

Saving Private Ryan is (zéér) losjes gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de gebroeders Niland, waarvan het leger dacht dat er drie gesneuveld waren binnen korte tijd. De laatste broer, Frederick, werd terug naar Engeland gestuurd zodat de familie niet álle zoons zou verliezen. Later bleek zijn broer Edward ook nog in leven te zijn. Saving Private Ryan neemt een loopje met de geschiedenis, maar zet de chaos en verwoesting van de Tweede Wereldoorlog wél erg accuraat neer. Tegenstrijdig, hè?

 

1. Schindler’s List

Fabriekseigenaar Oskar Schindler (Liam Neeson) is lid van de nazipartij en een echte rasopportunist. Aangezien Poolse Joden bijna niets mogen verdienen van de Nazi’s, vult Schindler zijn emaillefabriek met deze goedkope krachten. Als de situatie voor zijn personeel steeds nijpender wordt, ziet Schindler het licht, en gebruikt hij zijn invloed binnen de partij om zijn mensen zo goed mogelijk te beschermen.

Schindler’s List is een prachtige film, maar natuurlijk ongelooflijk zware kost. Op de set werd geen moment gelachen, en komiek Robin Williams belde Steven Spielberg een paar keer op om de regisseur op te vrolijken.

 

Historische films op Netflix

Naast historische films biedt Netflix natuurlijk ook genoeg historische series, zoals The Crown, Vikings, When They See Us, Barbaren, The Liberator of The Last Kingdom! Historisch gezien zijn ze niet allemaal even verantwoord, maar het blijft genieten geblazen!