Het historische epos Redbad: De Legende beleeft vandaag de wereldpremière. De film van regisseur Roel Reiné, die eerder de succesfilm Michiel de Ruyter maakte, wordt voor het eerst aan het publiek vertoond tijdens een grootse openluchtpremière in Leeuwarden.

Article continues after the ad

Duizenden toeschouwers welkom

De speciale vertoning is onderdeel van het programma deze zomer rond de verkiezing van Leeuwarden als de Culturele Hoofdstad van Europa. De vertoning op zaterdagavond wordt bijgewoond door cast en crew van de film. Er zijn een paar duizend toeschouwers welkom op het Wilhelminaplein, waar vorig jaar The Passion werd opgevoerd. Die moeten het wel even vol kunnen houden in de buitenlucht: het zeven miljoen kostende spektakel (een voor Nederlandse begrippen enorm budget) duurt maar liefst twee uur en veertig minuten. Het voorprogramma begint rond 21.00 uur, de film zelf start om ongeveer 22.30 uur.

Game of Thornes-vibes

De film vertelt over de Friese held Radboud, gespeeld door Gijs Naber (Penoza), die in de vroege middeleeuwen met hulp van de Vikingen strijd voerde tegen de christenen die hun geloof met harde hand opdrongen in de lage landen. Andere hoofdrollen worden vertolkt door Lisa Smit, Egbert Jan Weeber, Loes Haverkort, Derek de Lint, Martijn Fischer en niemand minder dan Breaking Bad-acteur Jonathan Banks. De eerste officiële vertoning van Redbad in een bioscoop is op maandag 25 juni in Den Bosch. Daarna is de film vanaf 28 juni in heel Nederland te zien.

Redbad de wereld over

De rechten van Redbad zijn al aan veertien landen verkocht. Het historisch epos is op het festival van Cannes onder meer aangekocht door distributeurs in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en diverse landen in het Midden-Oosten.

Bekijk de trailer van Redbad in bovenstaande video.