Eva Jinek in Jinek op RTL 4

NPO Video-directeur Frans Klein geeft in een groot AD-interview aan dat hij naïef is geweest rondom Eva Jineks vertrek naar RTL 4. Heeft zij de publieke omroep misschien een beetje om de tuin geleid?

Article continues after the ad

Momenteel maakt Eva Jinek spraakmakende talkshow-uitzendingen op RTL 4 - die niet altijd even best scoren. Daarvoor was ze jarenlang de ongekroonde talkshowqueen van de NPO. Haar vertrek kwam uiteraard als een klein bommetje binnen bij de publieke omroep. Een verrassend bommetje. "We waren lang in de veronderstelling dat Eva Jinek bleef", geeft Frans Klein namelijk aan.

Frans Klein

Aan het lijntje gehouden?

Hoe kwam het dan dat de NPO-bazen dachten dat Eva wel bij hen bleef? Klein: "Doordat ze dit zelf lang in het midden hield". Een slimme onderhandelingstactiek waar Eva vast haar redenen voor had, denken we. Of wilde ze zo wellicht een kleine voorsprong creëren voor haar RTL-talkshow? Het zorgde namelijk voor flinke opschudding bij de NPO, die een flink gat moest zien te dichten en supersnel op zoek moest naar een vervangende talkshow. Wat Eva's motieven waren kunnen we niet met zekerheid zeggen; daar heeft ze zich nog niet over uitgelaten!

Te Naïef

Als Klein terugdenkt aan de kwestie-Jinek, rekent hij zichzelf toch ook het een en ander aan. "We kunnen onszelf kwalijk nemen dat we te naïef waren." Het was al met al een flinke mokerslag om zo'n grote ster te verliezen. Want - dit zal je niet verrassen - de NPO wilde nog wel even door met Eva en haar succesvolle show. "Laat ik niet flauw doen, we vinden het nog steeds jammer dat Eva weg is. Daar investeer je in. Dan hoop je dat ze langer blijft dan nu het geval is."

Jinek is elke avond rond 22:10 uur te zien op RTL 4.