Presentator Bert van Leeuwen hoopt op nog 15 jaar Familiediner

Het Familiediner brengt al vijftien jaar families bij elkaar. Hoog tijd om dit te vieren met een feestelijke uitzending waarin Bert, samen met een grote groep oud-deelnemers, terugkijkt op ruim vijftien jaar Het Familiediner!

Op naar de volgende

Op de vraag of hij de komende vijftien jaar het EO-programma gaat blijven presenteren, zegt Bert van Leeuwen tegen AD: “Ik vrees van wel, zolang mensen ruzie blijven maken, haha.”

In die vijftien jaar is Het familiediner gegroeid als programma, meent Van Leeuwen. “Ik heb geleerd dat je mensen niet onder valse voorwendselen moet meenemen, want dan krijg je soms echt pijnlijke situaties. Nu krijgen mensen echt de tijd om even na te denken. Ik heb een cursus mediation gedaan. Daar leerde ik bijvoorbeeld nooit partijdig te zijn.”

Verdrietig

Soms lukt het zelfs Bert niet om partijen weer nader tot elkaar te krijgen. “Daar kan ik best verdrietig van worden. Ik proef soms dat mensen het om oneigenlijke redenen niet willen goedmaken.” Dit vindt de presentator af en toe moeilijk te verkroppen, daarom belt hij 'heel regelmatig' mensen nog eens op in zijn vrije tijd.

Missie

“Ik geef vrij makkelijk mijn 06-nummer. Dat verbaast mijn redactie wel eens. Maar ik ben voor dit programma op een soort missie en dan ga ik ver om iets te bereiken. Zodra de stofwolken zijn opgetrokken, bel ik de mensen nog eens vanuit de auto op. Blijkt soms dat die ene zus tóch het gesprek wil aangaan.” Op de redactie is al vaker bekeken of deze verhalen alsnog uitgezonden kunnen worden. “Telkens komen we tot de conclusie het niet te doen."

Rotsituatie

Zelf ziet hij zichzelf niet zo snel in Het familiediner eindigen. “Ik ben van mezelf redelijk nuchter en relativerend. Ik vind het vaak gewoon niet de moeite waard om te zeggen: jou hoef ik niet meer te zien. Mensen zijn soms onhandige wezens en dan druk ik het nog vriendelijk uit. Maar diep van binnen wil bijna niemand in zo'n rotsituatie zitten.”

Het Familiediner XL

De jubileumuitzending, Het Familiediner XL, zie je maandag 21:05 op NPO1.

Coldplay heeft de trailer vrijgegeven voor de documentaire A Head Full Of Dreams, die op woensdag 14 november eenmalig in de bioscopen te zien is. Op zich is het niet zo boeiend als een band weer eens een docu uitbrengt, maar het bijzondere aan deze film is dat de regisseur de jongens ook echt vanaf het prille begin heeft gevolgd. En dat levert best wel hilarische oude beelden op!
 

 

Bleke slungel

Zo zien we beelden van eind jaren negentig met Chris Martin als een puisterig beugelbekkie dat bij wijze van grap roept dat Coldplay een ongelofelijk grote band gaat worden. Niet alleen zou deze slungelige aspirant-muzikant later ontzettend gelijk krijgen, ook is de Britse band groter geworden dan Chris in zijn wildste dromen gedacht had. En deze bleke grapjas kon toen ook nog niet vermoeden dat hij ooit nog eens een paar jaar getrouwd zou zijn met Gwyneth Paltrow. 

Toevallig begin

A Head Full Of Dreams is geregisseerd door Mat Whitecross, die eerder ook onder de goed ontvangen muziekdocu Oasis: Supersonic maakte, over dat bandje van de immer bekvechtende broertjes Liam en en Noel Gallagher. Toevallig zat Mat met de jongens van Coldplay op school, en begon hij ze toen al te volgen met een camera. Daar is hij de afgelopen twintig jaar steeds mee verder gegaan, zodat de film nu een mooi totaalplaatje geeft van de carrière van de band.

Het Hollywood-debuut van Penoza-regisseur Diederik van Rooijen

Vanuit het niets is hier ineens de trailer voor The Possession of Hannah Grace die je de stuipen op het lijf komt jagen. Vorige week riepen we nog dat horrorfilms echt moeten kappen met jump scares, maar na het zien van deze trailer die er stampvol mee zit moeten we daar misschien toch op terugkomen. Of misschien zeggen we dat wel omdat we gewoon trots zijn dat deze Hollywood-horror geregisseerd is door Penoza-regisseur Diederik van Rooijen.

Wie zegt dan ook ja tegen zo’n eng baantje?

De hoofdrol in The Possession of Hannah Grace is voor Shay Mitchell, die we kennen als Emily uit Pretty Little Liars. Haar personage Megan neemt het ongelukkige besluit om ja te zeggen tegen een baantje als nachtwaker in een mortuarium. Dat is vragen om problemen, zoals we weten uit onder meer de horrorfilm Nattevagten en de remake Nightwatch.

Herkansing na mislukt exorcisme

Als het lijk van ene Hannah Grace in het mortuarium wordt binnengebracht, wordt erbij verteld dat dit meisje overleed toen haar familie probeerde een geest uit te drijven die bezit van haar had genomen. De trailer legt vervolgens uit dat als zo'n ritueel niet wordt afgemaakt, een geest dan gewoon een nieuw lichaam zoekt. En aangezien Megan nou net de enige levende in het depot is, heeft de geest het op haar gemunt.

Benieuwd om te zien of Diederik van Rooijen inderdaad Nederlands Hollywood-hoop in bange dagen wordt? Dan kun je The Possession of Hannah Grace vanaf 29 november in de bioscopen zien. Als je durft.