Het Familiediner brengt al vijftien jaar families bij elkaar. Hoog tijd om dit te vieren met een feestelijke uitzending waarin Bert, samen met een grote groep oud-deelnemers, terugkijkt op ruim vijftien jaar Het Familiediner!

Article continues after the ad

Op naar de volgende

Op de vraag of hij de komende vijftien jaar het EO-programma gaat blijven presenteren, zegt Bert van Leeuwen tegen AD: “Ik vrees van wel, zolang mensen ruzie blijven maken, haha.”

In die vijftien jaar is Het familiediner gegroeid als programma, meent Van Leeuwen. “Ik heb geleerd dat je mensen niet onder valse voorwendselen moet meenemen, want dan krijg je soms echt pijnlijke situaties. Nu krijgen mensen echt de tijd om even na te denken. Ik heb een cursus mediation gedaan. Daar leerde ik bijvoorbeeld nooit partijdig te zijn.”

Verdrietig

Soms lukt het zelfs Bert niet om partijen weer nader tot elkaar te krijgen. “Daar kan ik best verdrietig van worden. Ik proef soms dat mensen het om oneigenlijke redenen niet willen goedmaken.” Dit vindt de presentator af en toe moeilijk te verkroppen, daarom belt hij 'heel regelmatig' mensen nog eens op in zijn vrije tijd.

Missie

“Ik geef vrij makkelijk mijn 06-nummer. Dat verbaast mijn redactie wel eens. Maar ik ben voor dit programma op een soort missie en dan ga ik ver om iets te bereiken. Zodra de stofwolken zijn opgetrokken, bel ik de mensen nog eens vanuit de auto op. Blijkt soms dat die ene zus tóch het gesprek wil aangaan.” Op de redactie is al vaker bekeken of deze verhalen alsnog uitgezonden kunnen worden. “Telkens komen we tot de conclusie het niet te doen."

Rotsituatie

Zelf ziet hij zichzelf niet zo snel in Het familiediner eindigen. “Ik ben van mezelf redelijk nuchter en relativerend. Ik vind het vaak gewoon niet de moeite waard om te zeggen: jou hoef ik niet meer te zien. Mensen zijn soms onhandige wezens en dan druk ik het nog vriendelijk uit. Maar diep van binnen wil bijna niemand in zo'n rotsituatie zitten.”

Het Familiediner XL

De jubileumuitzending, Het Familiediner XL, zie je maandag 21:05 op NPO1.