Aan Willem Dafoe de eer om Neerlands trots Vincent van Gogh tot leven te brengen op het witte doek. In de film At Eternity's Gate duiken we in de wirwar van gedachten, kunsten en innerlijke strijd van Vincent van Gogh. Bekijk de trailer hieronder.

Article continues after the ad

De film wordt geregisseerd door Oscar-genomineerde schrijver/regisseur Julian Schnabel. Naast Dafoe spelen ook Oscar Isaac, Rupert Friend, Mads Mikkelsen en Emmanuelle Seigner een rol in de film. At Eternity's Gate werd op het filmfestival in Venetië goed ontvangen, wat vaak een graadmeter voor grote filmprijzen is. Een film over beroemde, maar ingewikkelde figuren uit de geschiedenis, doen het overigens ook altijd erg lekker tijdens de Oscar-uitreikingen (denk aan The King's Speech, Milk, Monster, etc). Dus wie weet wat er voor Willem Dafoe en collega's op de planning staat!

Nog een?

Is nóg een film over Van Gogh eigenlijk wel nodig? Na films als Loving Vincent, Van Gogh: Painted with Words, en Vincent and Theo lijkt het op het eerste gezicht niet nodig. Toch vindt regisseur Schnabel, in gesprek met Volkskrant, van wel: ‘Ik weet meer van hem dan de meeste mensen, vermoedelijk. Omdat ik een schilder ben, al van kinds af, en omdat ik al zijn brieven heb gelezen. Maar als je me vraagt mijn film uit te leggen? Onmogelijk.’ Opvallend is dan ook dat Schnabel in de film naar voren laat komen dat Van Gogh is vermoord en geen zelfmoord heeft gepleegd, wat over het algemeen wel gedacht wordt. 

At Eternity's Gate draait vanaf 16 november in de bioscoop.