Vandaag viert Jack Nicholson zijn 81e verjaardag. Hoog tijd om terug te blikken op de beste rollen van deze drievoudig Oscar-winnaar!

Article continues after the ad

The Shining (1980)

Een verzameling van hoogtepunten uit de carrière van Jack Nicholson zonder The Shining is als een terugblik op de loopbaan van Marco van Basten zonder de finale van het EK uit 1988. De hoofdrol in deze klassieke Stephen King-verfilming was hem in alle opzichten op het lijf geschreven, en heus niet alleen omdat de hoofdpersoon ook Jack heet! Deze Jack trekt samen met zijn vrouw en zoon in een verlaten hotel om een boek te schrijven. Maar afgezonderd van de buitenwereld gaat de schrijver zich steeds gekker gedragen. Onder invloed van duistere krachten grijpt Jack zelfs naar de bijl om zijn gezin voorgoed het zwijgen op te leggen. Ondanks dat Stephen King niet tevreden was over het eindresultaat, groeide deze verfilming van de legendarische regisseur Stanley Kubrick uit tot een van de meest geliefde horrorfilms aller tijden. En dat is vooral te danken aan de onvergetelijke rol van Jack Nicholson!

Batman (1989)

Ruim tien jaar na Superman: The Movie bracht DC een andere iconische superheld naar het witte doek: Batman! Onder leiding van Tim Burton, die het jaar daarvoor doorbrak dankzij de griezelkomedie Beetlejuice, kroop Michael Keaton in het pak van de Caped Crusader. Maar een superheldenfilm over Batman is natuurlijk niet compleet zonder aartsvijand de Joker. En wie kon die beter spelen dan Jack Nicholson, de man die ook zonder make-up al beschikte over een maniakale grijns van oor tot oor? Niet geheel verwonderlijk stal de Joker de show van de ietwat stijve Batman, iets dat bijna twintig jaar later ook gebeurde in The Dark Knight. Toen kroop Heath Ledger in de huid van de criminele clown! Het duurde overigens twee uur voor Nicholson op de set volledig was getransformeerd in de Joker. Maar het was het waard: doordat de acteur een percentage van de opbrengst afdwong in plaats van een salaris, verdiende hij een duizelingwekkende 60 miljoen dollar!

A Few Good Men (1992)

Jack Nicholson heeft maar weinig screen time in A Few Good Men, maar de acteur haalde alles uit de rol wat erin zat! In deze rechtbankthriller speelt Tom Cruise een beginnend advocaat die een sterfgeval op een legerbasis onderzoekt. Door deze zaak komt hij recht tegenover kolonel Nathan Jessep te staan, die hij verantwoordelijk acht voor de dood van een militair. In de rechtszaal komt het tot een ultieme confrontatie tussen de jonge advocaat en de intimiderende kolonel. “You want the truth? You can’t handle the truth!”, buldert Nicholson en de wereld voelde zich heel even heel klein. Het was genoeg om Nicholson te verzekeren van een Oscarnominatie. De klinkende dialogen in dit spannende rechtbankdrama zijn trouwens van Aaron Sorkin, de scenarioschrijver die later naam zou maken met titels als Moneyball en The Social Network. Momenteel werkt hij aan een tv-film gebaseerd op A Few Good Men.

One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975)

Dat Jack Nicholson ook mensen met een hart van goud kan spelen, bewees hij wel in One Flew Over the Cuckoo’s Nest. In deze klassieke boekverfilming speelt Nicholson de rebelse Randle P. McMurphy. Wanneer hij veroordeeld wordt tot een gevangenisstraf, denkt hij de autoriteiten te slim af te zijn door te doen alsof hij psychisch gestoord is. Hij voorkomt daarmee inderdaad dat hij in de bak belandt, maar hij wordt nu wel gedwongen opgenomen in een psychiatrische inrichting. Als hij ziet hoe de patiënten behandeld worden, besluit hij in opstand te komen. Maar hoofdzuster Ratched (Louise Fletcher) is niet van plan om de teugels te laten vieren in haar instituut! One Flew Over the Cuckoo’s Nest won Oscars in de categorieën beste film, beste regisseur (de onlangs overleden Milos Forman) en beste scenario. Ook Nicholson en Fletcher mochten voor hun werk aan deze film een Oscar in ontvangst nemen!

The Witches of Eastwick (1987)

In The Witches of Eastwick kan Jack Nicholson al zijn acteerregisters opentrekken. In dit donkerkomische sprookje speelt hij namelijk niemand minder dan de duivel himself, al gebruikt-ie de schuilnaam Daryl van Horne om niet herkend te worden. Hij reist af naar het Amerikaanse dorpje Eastwick. Drie verveelde huisvrouwen raken daar in de ban van de mysterieuze nieuweling en raken al snel in zijn duistere macht. De rol van Nicholson is vooral memorabel door zijn speech in een kerk, waarin hij beweert dat de vrouw een fout is in de schepping. The Witches of Eastwick werd geregisseerd door George Miller, de regisseur van de Mad Max- en Babe-films. Deze Australische regisseur had het zwaar op de set en dreigde te worden ontslagen. Dit werd echter voorkomen door Jack Nicholson, die buiten de set om gelukkig een stuk minder duivels is dan zijn personages soms doen vermoeden!