Een heftig tv-moment bij Pauw gisteren: militair Marco Kroon vertelde voor het eerst uitgebreid over zijn gijzeling in Afghanistan en hoe hij zijn belager later doodschot. Nu onthult hij dat die hem ook verkrachtte.

Article continues after the ad

"Dat woord krijg ik nog steeds niet uit mijn mond", vertelde hij, zichtbaar geëmotioneerd. Het was voor Kroon de eerste keer dat hij zo in detail trad over al het verschrikkelijke dat hem overkwam in Afghanistan in 2007. Hij zat aan tafel met zijn advocaten en presenteerde zijn nieuwe boek over deze ingrijpende gebeurtenissen.

 

 

Eerder trad Kroon, die de Militaire Willems Orde-onderscheiding kreeg, al naar buiten. Hij verklaarde toen dat hij bij een operatie is ontvoerd en mishandeld. Nu gaat het verhaal dus nog een stapje verder...

 

 

Fractie van een seconde

Kroon noemde het moment waarop 'ie zijn gijzelnemer doodschoot een "fractie van een seconde" en  "voor je het weet heb je je magazijn leeggeschoten". Kijkers reageren op twitter op dit indrukwekkende verhaal en prijzen ook interviewer Jeroen Pauw.
 

 

 

 

 

Film

Ook wil de militair zijn ervaringen in de oorlog omzetten in een film. Hij put hiervoor uit zijn andere boek, 'Danger Close', maar dat gaat niet over dit incident. Het is dan ook nog niet duidelijk of Kroon het meeneemt in de verfilming.