De actiefilm Skyscraper is in de VS en Europa flink aan het floppen. Heeft Dwayne Johnson na Baywatch weer een ouderwetse flop te pakken? Nee, zo simpel ligt het niet!

More content below the advertising

Dwayne ‘The Rock’ Johnson is één van de populairste acteurs van dit moment, én serieus een sympathieke man. In Skyscraper speelt hij een oud-FBI-agent, die de beveiliging leidt van een megawolkenkrabber in Hong Kong.

Johnson is één van de weinige Amerikaanse acteurs die het Chinese publiek naar de bioscoop weet te trekken. De monsterfilm Rampage bracht in het land ongeveer 150 miljoen dollar op: anderhalf keer zoveel als in de Verenigde Staten. Jumanji: Welcome To The Jungle was wereldwijd een hit, met een opbrengst van bijna een miljard. Hiervan was bijna 80 miljoen dollar afkomstig uit... China!

China wordt langzamerhand zó’n belangrijke markt, dat het hele franchises kan maken (of breken). In het Westen is iedereen wel uitgekeken op de luidruchtige Transformers van Michael Bay. In Amerika speelde Age Of Extinction nét quitte, met een opbrengst van 245 miljoen dollar. In China schoot de opbrengst daar vér voorbij, met 320 miljoen dollar.

Het land was min of meer de kurk waar de laatste Transformer-film, The Last Knight, op dreef. Ruim een derde van de wereldopbrengst (600 miljoen) was uit China afkomstig. Na de Bumblebee-film, die eind dit jaar uitkomt, is het trouwens even afgelopen met de ‘Bayhem-bots’. Alleen in China vinden ze die blijkbaar nog leuk.

Wat is Die Hard?

Dat Skyscraper zich afspeelt in Hong Kong, en dat Neve Campbell een aardig woordje Mandarijn spreekt, is natuurlijk geen toeval. In het Westen is een actiefilm in een grote toren sinds Die Hard (wat overigens geen kerstfilm is) gesneden koek. In China ligt dat waarschijnlijk heel anders!

Skyscraper gaat op 20 juli in première in China. Uniek, want normaal gesproken is de zomerperiode gereserveerd voor films van eigen bodem. De makers hebben er alles aan gedaan om het Chinese publiek te pleasen, dus het zou zomaar kunnen dat Skyscraper daar wél een enorme hit wordt. Het worden spannende dagen in huize Johnson!

Bioscoopgangers (en critici) in Amerika (en in mindere mate Europa) zijn het niet gewend dat films niet voor hen bedoeld zijn. Het is misschien een bittere pil, maar Chinees geld is net zo fijn als dollars! Of de Westerse inspanningen iets opleveren is trouwens nog maar afwachten… De Chinese filmmarkt heeft de Amerikaanse vorig kwartaal ingehaald. Zorgwekkend (voor Amerikaanse studio’s) is dat de grootste groei zit in films uit China zélf.

Of Skyscraper een flop is moet nog maar blijken. Als iemand van de actiefilm een Chinees succes kan maken is het Dwayne Johnson wel. Schrijf The Rock nog niet af! Of misschien is Skyscraper gewoon de nieuwe Baywatch; dat kan natuurlijk ook.

More content below the advertising

Regisseur Bryan Singer mag dan wel geweldige films gemaakt hebben, er komen steeds meer verhalen naar boven dat hij als persoon verre van geweldig is. Al langere tijd deden er geruchten de ronde dat de man achter topfilms als The Usual Suspects, Valkyrie, Bohemian Rhapsody én meerdere van de X-Men films zich schuldig gemaakt zou hebben aan misbruik van tienerjongens. Het Amerikaanse blad The Atlantic heeft deze week een doortimmerd stuk gepubliceerd waarin vier slachtoffers van de regisseur gedetailleerd beschrijven wat hij met hen gedaan heeft. De producent van zijn nieuwste film staat echter achter zijn regisseur.

More content below the advertising

 

Gedetailleerd beschuldigend stuk

Onlangs werd bekend dat Singer zich mag wagen aan een nieuwe reboot van de jaren tachtig-actiefilm Red Sonja. Deze film met Brigitte Nielsen in de titelrol en Arnold Schwarzenegger als publiekstrekker was in 1985 gemaakt om in te haken op het succes van Arnie's Conan The Barbarian-films. Toen het gedetailleerde stuk van The Atlantic deze week verscheen was het wachten op het ontslag van de regisseur, maar het tegendeel blijkt het geval: Singer beschuldigt de journalisten ervan hem zwart te maken, en producent Avi Lerner neemt het op voor zijn regisseur.

 

“Nepnieuws”

“Ik ga gewoon door met de voorbereidingen voor Red Sonja en Bryan Singer is gewoon nog aan de film verbonden. De $800 miljoen die Bohemian Rhapsody heeft opgebracht is het bewijs van zijn geweldige visie. Ik herken het verschil tussen nepnieuws en werkelijkheid, en ik sta achter mijn beslissing. In Amerika zijn mensen onschuldig totdat het tegendeel bewezen is”, aldus de producent.

Onhandelbaar tijdens opnames

Op zich zou Lerner er goed aan doen het stuk van The Atlantic toch even te lezen, niet alleen vanwege de aantijgingen van misbruik, maar ook omdat nogmaals uit de doeken wordt gedaan waarom Singer door 20th Century Fox ontslagen werd als regisseur nadat  de film al grotendeels was opgenomen. Naar verluidt viel met de filmmaker werkelijk geen land te bezeilen tijdens de opnames, als hij al kwam opdagen. En dan zou hij ook nog continu knallende ruzie hebben gehad met hoofdrolspeler Freddie Mercury. Malek gaf gisteren nog aan dat hij niets wist van de geruchten over Singer.

Eerdere reboot geschrapt

Toch moeten we nog maar zien of deze Red Sonja-reboot er echt gaat komen. In 2009 probeerden Robert Rodriguez en zijn toenmalige geliefde Rose McGowan het ook al, maar nadat de Conan-reboot uit 2011 met Aquaman himself Jason Momoa flopte, werden deze plannen geschrapt. Gelukkig hebben we de promotiefoto's nog.

 

Radio 2-dj's Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte zijn in de ochtend van vrijdag 25 januari een petitie gestart om Loeki de Leeuw terug op de televisie te krijgen. De vrolijke leeuw dook vroeger op de NPO-kanalen op in geinige filmpjes tussen de STER-reclameblokken door. Daarmee zorgde Loeki er eigenhandig voor dat reclame weer leuk werd. Sinds 2004 is de onhandige en immer verbaasde leeuw niet meer te zien. Daar moet dus verandering in komen.

More content below the advertising

 

10.000 handtekeningen

De dj's van het ochtendprogramma Jan-Willem Start Op zijn ervan overtuigd dat Loeki "nog altijd onverminderd populair is onder de Nederlandse bevolking". Zij hopen meer dan 10.000 handtekeningen te verzamelen. De STER liet in de uitzending weten dat ze niks garanderen, maar dat er in elk geval over gepraat zal worden als de dj's hun beoogde aantal handtekeningen weten te verzamelen. Op moment van schrijven gaat het helaas nog niet zo hard; drie uur na de lancering was de petitie pas dertienhonderd keer ondertekend.

 

Frekkel de Hond wint Loeki de Leeuw-award

Loeki de Leeuw was van 1972 tot en met 2004 te zien op de Nederlandse tv. Alle filmpjes werden met de hand gemaakt dus de STER zou puur vanwege de kosten niet al te happig zijn om Loeki terug te laten keren. Natuurlijk is de populaire Leeuw ook de naamgever voor de Gouden Loeki, de Award voor beste reclame van het jaar. Die werd gisteren nog gewonnen door het hartverwarmende hondje Frekkel.