Heb jij deze Star Wars-verwijzingen en easter eggs in The Mandalorian gezien?

De Star Wars-serie The Mandalorian is hét fenomeen van Disney+. De avonturen van de intergalactische premiejager (en Baby Yoda!) zitten bomvol leuke easter eggs. Heb jij deze subtiele verwijzingen allemaal gespot?

The Mandalorian is een topserie voor nieuwe én oude Star Wars-fans. De beste elementen van de originele trilogie én de prequels worden ingezet in deze 'space-western'. De serie zit boordevol verwijzingen en easter eggs, maar het betekent wel dat er hevige spoilers in dit artikel zitten. Als je The Mandalorian nog niet uitgekeken hebt, dan kun je beter even wachten met lezen!

1. Star Wars Holiday Special

De Star Wars Holiday Special is een draak van een film, waarvan George Lucas hoopt dat je hem nooit ziet! De Wookiees vieren een soort kerstfeest, Luke Skywalker en prinses Leia zingen rare liedjes, het is allemaal om te huilen...

Deze film introduceerde echter ook Boba Fett (in tekenfilmvorm), die weer de inspiratie was voor The Mandalorian. In de eerste aflevering refereert een personage naar ‘Life Day’, het feest dat de Wookiees in de Holiday Special willen vieren!

Article continues after the ad

Verder lijkt het geweer van Mando bijzonder veel op het wapen dat Boba Fett in de Holiday Special gebruikt!


 


2. Bounty Hunters!

In The Empire Strikes Back wordt Boba Fett geïnstrueerd door Darth Vader. Hij heeft wat collega’s meegebracht, in het bijzonder een Trandoshan en een paar droids.

De Trandoshan (de hagedismens) herken je mogelijk: een drietal probeert Mando in de woestijn uit te schakelen. Daarnaast zien we een ‘assassin droid’ van hetzelfde type als IG-11, én zien we een soortgenoot van de insectachtige droid Zero uit aflevering zes van The Mandalorian, althans een voorloper ervan.

3. Stormtroopers kunnen niet mikken

De schietvaardigheid van stormtroopers is een running gag binnen het Star Wars-universum. De stoottroepen van het Keizerrijk zijn zwaar getraind en dodelijk... maar op de één of andere manier schieten ze altijd mis!

Dit geldt ook voor de verkenners, die aan het begin van de laatste aflevering verveeld een stuk puin proberen te raken. De hele scène, waarin Baby Yoda er van langs krijgt en de scouts klagen dat het allemaal zo lang duurt, is één van de grappigste dingen die we ooit in Star Wars hebben gezien. Tweehonderd meter verderop vindt de showdown van de eeuw plaats, en de scouts (en kijkers!) blijven tot vervelens toe in de woestijn staan.

In de zesde aflevering wordt Bill Burr ook even boos. Zijn personage wordt voorgesteld als ‘een voormalige scherpschutter van het Keizerrijk’. Mando is niet echt onder de indruk, waarna Burr antwoordt: ‘Ik was geen stormtrooper, wijsneus!’

4. Monkey Lizard

In Return Of The Jedi heeft de slakachtige schurk Jabba The Hut een soort hofnar in dienst: de ‘monkey lizard’ Salacious Crumb, herkenbaar aan zijn irritante lach.

In The Mandalorian blijken deze beestjes een delicatesse!

Het feit dat het beest lijkt te begrijpen wat er gebeurt maakt dit wel een lugubere scène, trouwens!  Nóg een callback naar Return Of The Jedi is het alarmsysteem op de deur van het gebouw waar The Client (Werner Herzog) verblijft.

5. Ditjes en datjes

Het voordeel van Star Wars is dat veel acteurs en actrices onder een dikke laag make-up verstopt zitten. Veel rekwisieten kunnen ook worden hergebruikt: het is niet dat er maar twee robots van een bepaald model bestaan. Hieronder vind je een paar grappige verwijzingen, die in eerste instantie moeilijk te plaatsen zijn.

Pedro Pascal speelt de hoofdrol in The Mandalorian, als de Mandalorian premiejager Din Djarin. Hoewel hij niet van de planeet Mandalore komt, volgt hij het geloof van de krijgers en dat telt ook. Eén van de regels is dat geen levende ziel hem zonder helm mag zien, en dat komt de makers van The Mandalorian goed uit. Het is lang niet altijd Pedro Pascal die we zien lopen; hij spreekt natuurlijk wel de stem in. In de vierde aflevering zat Pascal helemáál niet, omdat hij tijdens de opnames daarvan ook op Broadway een rol had.

Dr. Pershing, die met The Client samenwerkt om Baby Yoda te vangen draagt een uniform dat een connectie heeft met Kamino; de planeet waar men gespecialiseerd is in het maken van klonen. Is dat het plan voor Baby Yoda?

IG-11, de moordlustige robot die later een bondgenoot wordt van Mando, is ingesproken door Taika Waititi: hij regisseerde de laatste aflevering van het eerste seizoen. Zoals je zag kwam er al eens een robot voorbij die op IG-11 leek in de films.

Een paar andere regisseurs hebben een korte cameo in aflevering zes. Mando levert een peilzender af op een ruimtestation en maakt zich uit de voeten. Een paar X-wings schieten het station aan gort. De piloten zijn Dave Filoni, Rick Famuyiwa en Deborah Chow: allemaal regisseerden ze één of meer afleveringen!

Showrunner Jon Favreau is ook te horen als de krijger Paz Viszla, die het even aan de stok krijgt met Mando, maar hem uiteindelijk helpt! Alleen regisseur Bryce Dallas Howard heeft geen cameo in de serie.

De veteraan van de Rebel Alliance, Cara Dune (Gina Carano) vocht keihard tegen het Keizerrijk, en was daar zo trots op dat ze verschillende tatoeages nam. Eén ervan zit op haar linkerwang. Als je goed keek zag je dat het geen moedervlek was, maar… een piepklein logootje van de Rebellen!

6. Pit Droids

De kleine robotjes van Peli Motto (Amy Sedaris), die op de ruimtehaven van Mos Eisley werkt, zijn Pit Droids. We zagen deze 'handige' reparateurs in de prequeltrilogie, waarin ze het onderhoud van de verschillende pod-racers deden.

Hoewel het tirannieke Empire al een paar jaar verslagen is, en is vervangen door een rechtvaardige Republiek, merken de inwoners van Tatooine daar nog steeds erg weinig van. De Republiek ontwikkelt zich nog en heeft de buitengebieden van het heelal eigenlijk niet onder controle. Iedereen is nóg armer dan eerst, alleen zijn er nu geen stormtroopers meer… Mos Eisley was al betrekkelijk wetteloos, maar nu is het helemaal een arme, losgeslagen stad.

De robots zijn een leuke verwijzing naar de prequels, maar ze dienen ook een ander doel. Ze laten zien dat Tatooine nog altijd een ellendige planeet is, waar robots van 50 of 60 jaar oud opgelapt en hergebruikt móéten worden vanwege geldgebrek, of omdat er gewoon niets anders is… Over deze verwijzing is dus bijzonder goed nagedacht.

7. Boba Fett?

De premiejager Boba Fett, die hetzelfde harnas draagt als Mando, was in de running voor een eigen film of serie, maar deze ging uiteindelijk niet door. Fett viel in Return Of The Jedi in de Sarlacc Pit en daarmee leek het lot van het personage bezegeld. Hoewel Boba Fett er bijna hetzelfde uitziet als Mando, is Fett geen echte Mandalorian; hij draagt alleen hetzelfde harnas. De erecode waar Mando zich aan houdt geldt dus niet voor Fett. Die kennis komt misschien nog van pas!

Fans dachten dat The Mandalorian uiteindelijk Boba Fett zou blijken te zijn, maar dat is inmiddels echt ontkracht. Mogelijk heeft hij wel een kleine rol in de serie, óók in de aflevering op Tatooine. Huurling Toro Calican schiet de weerloze huurmoordenares Fennec Shand neer, waarna ze ligt te creperen in de woestijn. In het laatste shot zien we de voeten van iemand die Shand ontdekt. Volgens fans is dit absoluut Boba Fett, vanwege de sporen aan zijn laarzen. Is hij de Sarlacc toch ontvlucht? Komen we hem in het tweede seizoen alsnog tegen?

Let wel: dit gerucht is gebaseerd op superfans die het geluid van Boba Fett voetstappen(!) in de Star Wars-films hebben geanalyseerd. Neem het met een korreltje zout... Aan de andere kant: hoe leuk zou dit zijn?

8. Moff Gideons lightsaber

In de laatste scène van The Mandalorian zien we de schurk Moff Gideon (Giancarlo Esposito) uit zijn gecrashte ruimteschip klimmen: hij maakt een gat in de romp met een soort zwart lichtzwaard. Dat is nogal uniek, want in de films zien we alleen blauwe, groene, rode lightsabers én een paarse, van Mace Windu (Samuel L. Jackson).

Wat is dat dan voor raar zwaard dat Gideon heeft? Het antwoord hierop ken je alleen als je de animatieseries The Clone Wars en Rebels gevolgd hebt, of specifieke Star Wars-boeken las (die inmiddels niet meer canon zijn). Het zwaard is een zogeheten ‘darksaber’ en ontzettend belangrijk voor de Mandalorians. Het unieke lichtzwaard (schaduwzwaard?) werd gemaakt door de eerste Mandalorian die Jedi werd.

Daarna werd het een symbool voor de leider van het Mandalorian-volk: met name de ‘Death Watch’, een soort sekte die de oorlogszuchtige traditie van de Mandalorians wilde behouden. De ‘Death Watch’ is grotendeels verslagen, maar voor alle Mandalorians geldt de darksaber als een onbetaalbaar object. Moff Gideon zou op zich nog een clubje andere Mandalorians kunnen leiden (hoewel ze een grafhekel hebben aan het Keizerrijk), of het zwaard gewoon als trofee bewaren. Wat zeker is, is dat Mando dit ding koste wat kost zal willen veiligstellen. This is the way!

Meer Mandalorian!

We hebben aardig wat subtiele (en niet zo subtiele!) knipogen naar de Star Wars-historie gevonden, maar waarschijnlijk zijn er nog véél meer! Welke ontdekkingen heb jij gedaan?

The Mandalorian keert in het najaar van 2020 terug voor een tweede seizoen.