Fotograaf
Mike van den Toorn
Hans Klok

Deze week prijkt Nederlands bekendste illusionist Hans Klok op de cover van de nieuwe Veronica Superguide. De meesterlijke magician maakt zich op voor een avond Zomergasten en doet bij ons alvast een boekje open over zijn Las Vegas-tijd, inclusief de harddrugs die er toentertijd doorheen ging.

Een Zomergast die iederéén kent: ook wel eens fijn. Na architect Floris Alkemade, schrijfster Roxane van Iperen, die bijzonder in de smaak viel bij kijkers, kinderpsychiater Robert Vermeiren, zangeres Sevdaliza en schrijver Alfred Birney is het slotwoord in Zomergasten aan Hans Klok. 'De André Hazes onder de illusionisten', zoals Hans zichzelf noemt, was niet vies van de glamour toen hij voor de eerste keer naar Vegas vertrok, zo vertelt hij.

Hans over harddrugs

Een biertje na een show of een shotje mee-atten met bezoekers; prima, maar: "Ik doe geen harddrugs hoor, dat heb ik net als iedereen wel in Vegas gedaan." Hans werd er allesbehalve beter van. "Dan kwam Amy Winehouse op de première en Pamela (Anderson, zijn toenmalige assistent, red.) was er ook niet vies van. Ik deed dan ook mee, maar kan er helemaal niet tegen. Dat heeft al met al een jaartje geduurd."

Article continues after the ad

Niet verslaafd

"Ik was totaal niet verslaafd, gelukkig niet", gaat Hans verder. "Maar ik ga er ook niet schijnheilig over doen. Ik zeg ook altijd tegen mensen: neem maar gewoon een borrel, dan heb je later wat hoofdpijn en dat is het. Coke levert je ook niets. Ik heb nog nooit een artiest horen zeggen: pas toen ik coke ging gebruiken, boekte ik mijn successen!"

Hans Klok in Zomergasten

Zomergasten is een van de meest fancy programma's op de buis. Menig gast rondde 26 studies af en geniet veel aanzien - voor Hans geldt vooral dat laatste. Familie en vrienden vielen van hun stoel van verbazing toen ze hoorden dat Hans in Zomergasten zit. "Ja, dat vond ik wel een belediging eigenlijk. Ben ik zo oppervlakkig? Ach, ik kon ook wel om hun reacties lachen. Ik weet ook wel dat de meeste Zomergasten hersenchirurgen, kinderpsychologen en schrijvers zijn, die duizend jaar gestudeerd hebben. Ik heb geen enkele opleiding afgemaakt."

'Wandelende encyclopedie'

Toch past Hans zeker in het rijtje namen. "Ik ben wel ’n soort wandelende encyclopedie, dat zei de redacteur van de VPRO ook. Ik weet heel veel over variété, entertainment, circus en films.” Wat we kunnen verwachten van zijn Zomergasten-avond? "Het wordt een ode aan het variété, wat heel breed is. Daar valt ook Alfred Hitchcock onder en ook Toren C, wat weer slapstick is."

Het hele interview met Hans Klok staat in de nieuwe editie van Veronica Superguide, die nu in de winkels ligt.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.