Ondanks dappere pogingen van Alden Ehrenreich is Harrison Ford voor velen de énige echte Han Solo. Niet alleen omdat hij het personage als eerste vertolkte, maar omdat hij het hele Star Wars-gebeuren niet zo serieus neemt. Han Solo’s swagger is evenredig aan hoe Harrison Ford over de Star Wars-films denkt!

Article continues after the ad

De aantrekkingskracht van Han Solo is natuurlijk evident. We hebben te maken met een stoere, nonchalante en charmante ruimteschelm. Hoewel hij beweert alleen maar mee te doen voor het geld, besluit hij aan het einde van A New Hope tóch zijn leven te wagen tijdens de aanval op de Death Star.

De Han Solo die we in A New Hope leerden kennen, ligt dichterbij Harrison Ford dan je misschien dacht. Ford was ontzettend blij met de rol, omdat het eigenlijk zijn eerste hoofdrol was. Harrison werkte meestal als timmerman omdat hij van acteren niet rond kon komen.

Hoe verheugd hij ook was; Ford was er (zoals bijna iedereen) van overtuigd dat Star Wars een dikke flop zou worden. Ford en zijn collega Mark Hamill (Luke Skywalker) lachten om de slechte dialogen die ze moesten uitspreken, en veranderden ze soms eigenhandig. Hadden Hayden Christensen en Natalie Portman dat maar gedurfd tijdens de opnames van de prequels!

Han YOLO

Zodra je Han Solo in beeld ziet, lijkt het alsof Ford deze laconieke houding nét niet helemaal uit wist te zetten toen de camera’s begonnen te draaien. Hij doet heus z’n best om zo goed mogelijk te spelen, maar wat maakt het uit als er toch maar twee man en een paardenkop naar Star Wars komen kijken?

Wat een verschil met de nieuwe Han Solo, Alden Ehrenreich! Star Wars is nu één van de grootste mediamerken op deze planeet; een flop zou verschrikkelijk zijn voor alle betrokken, maar verder geen enkele druk, hoor! Daarnaast moet hij dus Harrison Ford, een geweldig gerenommeerd acteur, én Han Solo, één van de populairste Star Wars-personages vervangen. Geen wonder dat dat niet altijd helemaal slaagde.

Han IJsco

Toen Han Solo aan het einde van A New Hope tóch een gouden hartje bleek te hebben, was de rol volgens Harrison Ford min of meer uitgespeeld. Hij wilde nog wel meespelen in het vervolg, maar had de voorkeur dat Han Solo zich voor zijn vrienden zou opofferen in The Empire Strikes Back.

Mark Hamill en Carrie Fisher tekenden na het succes van Star Wars bij voor nóg twee films, maar Ford twijfelde hier ernstig over. George Lucas koos voor een gulden middenweg. Han Solo werd gevangengenomen door Darth Vader en bevroren in carboniet. Achteraf gezien een gelukkige keuze, want het is één van de beste scènes uit de film!

Nu Han Solo letterlijk bevroren was, kon men in elk geval aan het werk voor de derde Star Wars-film. Mét of zonder Harrison Ford. Het leek wel alsof de beste momenten in de Star Wars-films ontstonden als de acteur er even geen zin in had!

Han Zozo

Ford werd een ster dankzij Star Wars, en zijn roem werd alleen maar groter toen hij de avontuurlijke archeoloog Indiana Jones speelde. Hij raakte steeds meer in trek voor andere rollen, en was Han Solo min of meer ontgroeid. Tussen Empire en Return Of The Jedi sloeg Ford helemaal om. Tijdens promotie-interviews voor Return Of The Jedi gaf de acteur aan dat hij blij was dat hij nooit meer Han Solo hoefde te spelen.

Achter de schermen had Ford gelobby’d om Solo mee te laten vliegen in de aanval op de tweede Death Star, waarbij de ruimtepiraat om zou komen. Dit werd geveto’d door George Lucas, wat Fords chagrijnige gedrag zou kunnen verklaren.

In tegenstelling tot Mark Hamill en Carrie Fisher ontwikkelde Harrison Ford wél een florerende acteercarrière. Luke Skywalker en Leia Organa bezochten trouw fanbijeenkomsten en gingen met fans op de foto (Hamill trouwens nog steeds!). Harrison Ford moet hier - in de regel - niets van hebben; vraag hem om een handtekening en hij belt de politie! Wel kwam hij opdagen op de Star Wars Celebration van 2017, ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de film.

Han Oh-oh!

Voor The Force Awakens (2015) wilde hij nog wel een keer op komen draven. Op voorwaarde dat... Han Solo ein-de-lijk het loodje zou leggen. Hij kreeg zijn zin, en glunderde hierover bij Jimmy Kimmel. Hij betaalde overigens wel een hoge prijs voor zijn overwinning, toen een deur van de Millennium Falcon zijn been verbrijzelde!

Harrison Ford heeft Han Solo waarschijnlijk nooit écht gehaat, maar voor de acteur hoefde het allemaal nooit zo nodig. Voor fans is het moeilijk voor te stellen, maar Ford geeft er simpelweg niet veel om. In die zin is zijn nukkige, charmante personage hem op het lijf geschreven. ‘Ja, ik ben hier nu, maar als het me niet bevalt ben ik zo weer weg!’ Het is een andere situatie dan met Alec Guinness, de originele Obi-Wan Kenobi, die alles aan Star Wars dom vond. Alles!

Han Solo is die vriend op wie je nooit rekent, maar waarmee je altijd blij bent als hij er is. Mogelijk gemaakt door Harrison Fords ingewikkelde relatie met Star Wars!