Je kent ze uit een film, een serie of gewoon van dat ene grappige interview. Maar sommige acteurs krijgen de ondernemingskriebel en starten naast hun filmwerk nog een bedrijfje of 2 op. We zetten de meest ondernemende filmsterren op een rijtje!

Jessica Alba

Jessica Alba kennen we natuurlijk van Sin City, Fantastic Four en andere spectaculaire actiefilms. Maar in 2008, door de geboorte van haar eerste kindje Honor, besloot ze een eigen bedrijf op te richten. Er zaten namelijk te veel chemicaliën en andere rotzooi in babyspullen zoals luiers; een probleem waar Alba in haar eigen kleutertijd allergische reacties door kreeg. Met de Honest Company steekt ze een grote middelvinger op naar de babyindustrie en biedt ze haar eigen ethisch verantwoorde babyproducten aan. Geheel zonder stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken. Het bedrijf was in 2017 al bijna een miljard dollar waard!

Article continues after the ad

George Clooney

Nee George Clooney is niet de eigenaar van Nespresso! Dat schnabbelt hij er gewoon bij. Nee George Clooney is meer zo iemand die z’n eigen tequila gaat verkopen. En potverdorie, we hebben nog gelijk ook! In 2013 startte de acteur met 2 vrienden het tequilamerk Casamigo als een soort ‘rijke mensen-geintje’. De tequila was echter een succes en groeide tot een van de meest gevraagde tequilamerken in de VS. In 2017 verkochten Clooney en kompanen het bedrijf aan Diageo voor 1 miljard dollar. Clooney kreeg daardoor bizar genoeg de titel van bestbetaalde acteur van 2018… terwijl hij op dat moment in 0 films speelde!

Gwyneth Paltrow

Bekend van klassiekers zoals Shakespeare in Love en Seven, en de afgelopen jaren te zien als de altijd geweldige Pepper Potts in de Iron Man-films. Om Gwyneth Paltrow kan je moeilijk heen en vandaag de dag al helemaal niet dankzij Goop. Dit lifestyle imperium biedt alles wat de moderne vrouw nodig heeft… en ook een heleboel dat ze NIET nodig heeft maar toch wel heel erg graag wil! Goop is naar schatting nu zo’n 250 miljoen dollar waard en groeit nog steeds door, met zelfs een Netflix docuserie die we later dit jaar kunnen kijken. Bereid je dus maar voor op koffieklysma’s en jade eieren die je in je vagina moet doen! Allemaal wetenschappelijk onderbouwd (volgens Gwyneth Paltrow).

Robert De Niro

Robert De Niro zit in zoveel tijdloze meesterwerken, dat we voor de verandering maar een paar van z’n crappy films noemen: Godsend, New Year’s Eve, The Big Wedding, Dirty Grandpa en natuurlijk The Adventures of Rocky and Bullwinkle. Niet getreurd, deze acteerveteraan heeft genoeg poen verdiend dat hij een sushirestaurantketen kon beginnen. Nobu heeft al meer dan 20 locaties in de VS en gaat mooi gepaard met een handvol Italiaanse restaurants waar De Niro mede-eigenaar van is. Er zijn weinige grote Amerikaanse steden meer waar hij niet gratis kan dineren.

Reese Witherspoon

We kennen haar van Legally Blonde en Walk the Line, maar achter de camera schittert Reese Witherspoon misschien nog wel meer. In 2012 startte ze productiemaatschappij Pacific Standard die zich richtte op het verfilmen van populaire boeken. Daardoor kregen we fantastische films zoals Gone Girl en Wild. In 2016 is ze nog een productiemaatschappij gestart, Hello Sunshine, dat films en series gebaseerd op vrouwenliteratuur produceert. Zijn we iets vergeten? Oh ja! Reese heeft nog haar eigen kledinglijn Draper James dat het uitstekend doet. En tussendoor gaat ze nog Legally Blonde 3 maken. Yes!

Ryan Reynolds

Deadpool (en binnenkort Pikachu) zit ook niet stil als de camera uit is. Acteur Ryan Reynolds kocht in 2018 Aviation Gin. Het drankmerk was zijn persoonlijke favoriet en hij ziet de markt de komende jaren enorm groeien. Met name jongvolwassenen ontdekken gin en laten die nou nét Reynolds humor het meest waarderen. Je begrijpt, Ryan Reynolds gaat de komende jaren nog heel wat grappige Gin-filmpjes maken. En zijn ‘frenemy’ Hugh Jackman helpt hem graag mee.