Guido Weijers speelt de oudejaarsconference dit jaar voor het eerst live vanuit het Oude Luxor Theater in Rotterdam. De rechtstreekse RTL4-uitzending vergt een grondige voorbereiding en minutieuze timing, vertelt hij tijdens een van de try-outs in het land. "Voor ons is dit wel een dingetje."

Article continues after the ad

Echt

Het is de achtste keer dat Guido Weijers op de laatste dag van het jaar te zien is op televisie, maar de cabaretier viert oudejaarsavond dit jaar voor het eerst ook echt in het theater in plaats van thuis. ,,Dit is veel spannender dan een show vooraf opnemen'', aldus Weijers. ,,Ik moet op de minuut getimed klaar zijn met de hele voorstelling. Het is een grote uitdaging, de vrijheid te nemen om te improviseren, maar wel voor twaalf uur klaar te zijn. Dat wordt heel spannend."

Derde

Guido Weijers is de derde cabaretier die de oudejaarsconference op televisie live aandurft. Claudia de Breij en Herman Finkers waren eveneens live op tv. "Ik weet niet of het publiek thuis er iets van meekrijgt", zegt Guido. "Maar voor ons is het echt een dingetje."

Vuurwerk

Na de voorstelling van negentig minuten gaat Guido nog keihard door. "Ik spring direct bij het slotapplaus op de motor en vlam richting de Erasmusbrug om daar, samen met burgemeester Aboutaleb, het grootste vuurwerk van Nederland te ontsteken. Dat is wel heel vet. Daar staan tienduizend mensen naar het vuurwerk te kijken. Dan gaan we ook echt knallend het nieuwe jaar in!"

Oude grappen

Weijers startte zijn tournee op 1 september. "Ik ram er in vier maanden 75 voorstellingen doorheen om hem op oudejaarsavond helemaal perfect te hebben. Elke dag schaaf ik bij. Oude grappen weg, nieuwe erin. Dat is het leuke van altijd actueel willen zijn."