Gehele cast schaart zich achter ontslagen regisseur

Nadat diverse castleden van de Guardians of The Galaxy-films het al op social media opnamen voor James Gunn, heeft de gehele cast zich nu als één blok achter hun ontslagen regisseur geschaard. De Marvel-sterren steunen hun regisseur, die wegens ontzettend smakeloze tweets uit 2009 de laan uit werd gestuurd. Ook willen zij dat Disney de filmmaker alsnog inhuurt voor de regie van Guardians of the Galaxy Volume 3.

De brief is ondertekend door alle acht de hoofdrolspelers uit de Guardians-franchise; Chris Pratt (Star-Lord), Zoe Saldana (Gamorra), Dave Bautista (Drax The Destroyer), Bradley Cooper (de stem van Rocket Raccoon), Vin Diesel (I Am Groot), Pom Klementieff (Mantis), Karen Gillan (Nebula), en Michael Rooker (Yondu). De handtekeningen van Cooper en Diesel zijn vooral opvallend; zij hadden zich tot nog toe als enigen afzijdig gehouden, en aangezien het duo alleen stemmen inspreekt hoeven ze zich niet ze verplicht te voelen om stelling te nemen. Maar ze doen het toch.

“Een hart dat wij kennen, vertrouwen en liefhebben”

De castleden geven aan dat ze nu met de brief komen omdat ze eerst wilden nadenken en discussiëren. Vervolgens laten zij weten wat de films voor hen betekenen: “Meedoen aan de Guardians of the Galaxy-films is voor ons allemaal een grote eer geweest. We willen dit moment niet voorbij laten gaan zonder dat we onze liefde, steun en dank uitspreken voor James. Wij zijn hier niet om zijn grapjes van jaren geleden te verdedigen, maar om onze ervaringen te delen die wij hadden tijdens het maken van Guardians of the Galaxy 1 en 2. Wij geloven dat zijn verontschuldigingen vanuit zijn hart komen, een hart dat wij kennen, vertrouwen en liefhebben”.

Vergiffenis

Vervolgens wijzen de castleden erop dat Gunn in hun ogen vergiffenis of verlossing verdient, net zoals de Guardians zelf: “Door ieder van ons te casten om zijn verhaal te vertellen over een stelletje buitenbeentjes die met zichzelf in het reine komen, heeft hij onze levens voorgoed veranderd. Wij zijn van mening dat dit thema nog nooit zo relevant is geweest als nu”.

Dreigende toon?

Daarna wordt de toon een beetje dreigend: “Ieder van ons kijkt ernaar uit om weer met onze vriend James samen te werken in de toekomst. Zijn verhaal is nog niet voorbij - nog lang niet”. De castleden zegt het niet letterlijk, maar ze lijken er wel op te zinspelen dat ze wel eens in staking zouden kunnen gaan als Disney Gunn niet opnieuw inhuurt. En dan hebben Disney en Marvel een heel groot probleem, want wat doe je als de gehele cast van één van je succesvolste franchises in opstand komt?

Karaktermoord

Wat je nu wel of niet van het ontslag van Gunn vindt, het blijft natuurlijk zo dat hij werkelijk walgelijke dingen heeft getwitterd. Maar het is ook zo dat die tweets zijn opgevist door rechts-radicale bloggers, die zijn hele twittergeschiedenis hebben doorgespit in de hoop iets te vinden om hem mee te beschadigen. Gunn is namelijk open anti-Trump. Ook hier wijzen de castleden op: “Gezien de toenemende politieke tweedeling in het land, kunnen we stellen dat dit vaker gaat voorkomen, ook al hopen we dat Amerikanen van beide kanten van het politieke spectrum kunnen kappen met de karaktermoorden, en zich niet meer zo door de massa laten meeslepen”.

Denk na voor je twittert

Uiteindelijk sluiten de acteurs hun brief af met dat dit maar een wijze les voor iedereen moet zijn dat je moet nadenken voordat je wat de wereld in slingert op twitter of wat voor platform dan ook. En daar kunnen we het natuurlijk alleen maar mee eens zijn.

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald draait nu in de bioscoop, waardoor we eindelijk terugkeren naar Zweinstein. Om in de stemming te blijven, zijn hier 10 magische Potter-facts die je nog niet wist! 

JK Rowling en Alan Rickman

Potter-fans begonnen 2016 met het verschrikkelijke nieuws dat Snape-acteur Alan Rickman was overleden. Schrijfster JK Rowling onthulde dat ze Rickman op de set van Harry Potter en de Steen der Wijzen een geheim influisterde. Sneep, toen door iedereen gezien als de opper-slechterik, zou uiteindelijk een nogal diepgaande heldenrol zou krijgen. Die hints hielpen Rickman enorm, zo vertelde hij aan HitFix. 

Kooivechter Gregory Goyle

Zwadderich's nutteloze misbaksel Gregory Goyle (van het pest-duo Gregory en Vincent) maakte het leven van Harry en co. tot een hel. De BFF van Draco lijkt nogal laf maar zijn acteur Josh Herdman timmert flink aan de weg als MMA-kooivechter. Acteren doet 'ie ook nog, maar de Briste spierbonk stapt liever in de ring. 

Slangendeur

De slangendeur uit Harry Potter and the Chamber of Secrets is geen CGI, maar werkt écht zo. Het apparaat staat nu in de Warner Bros. Studios in Londen, waar je ‘m in volle glorie kunt bewonderen. Dat ziet er zo uit: 

Sneaky Draco

Zwadderich-wonderboy Draco Malfidus was een stiekem, in en in slecht jochie. Tom Felton, de acteur die hem vertolkt, kon er ook wat van. Hij sneakte snacks en snoepjes mee in de zakken van zijn Zweinstein-jas. Toen de makers er achter kwamen, naaiden ze de jas dicht.

    

Lily Potter

Schrijfster JK Rowling mocht Lily Potter spelen in een flashback-scène uit Harry Potter and the Sorcerer's Stone. Ze weigerde, maar waarom? "Ik ben niet geschikt als actrice, zelfs niet wanneer ik alleen moet zwaaien", zo onthulde News.com. 

Dementors

Deze zwevende wezens doken voor het eerst op in Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Hoe filmden de makers ze eigenlijk? Deels CGI - natuurlijk - maar het zwevende effect werd gemaakt door Dementor-poppen eerst onderwater te filmen en ze vervolgens te animeren. 

Yung Voldemort

De kleine hij-die-niet-genoemd-mag-worden maakt in Harry Potter and the Halfblood Prince zijn opwachting in een flashback. Wie speelt Lil' Voldemort, vraag je? Hero Fiennes-Tiffin, toevallig ook het neefje van Voldemort himself: Ralph Fiennes. De Harry Potter familie is nóg groter. Frank Dillane (Fear The Walking Dead) speelt de iets oudere Voldemort. Zijn vader Stephen Dillane ken je als Stannis Baratheon uit Game of Thrones.

    

British only

Voor het eerste Harry Potter-deel wilde J.K. Rowling een volledig Britse cast. Mini me-acteur Verne Troyer, een Amerikaan, speelde echter bankmedewerker Grijphaak. De Britse Warwick Davis (Professor Flitwick) sprak daarom zijn stem in. Om het nog iets ingewikkelder te maken; diezelfde Warwick Davis nam de (volledige) rol van Grijphaak over in Harry Potter and The Deathly Hallows Part 1.

Awkward!

De ongemakkelijke knuffel tussen Voldemort en Draco in The Deathly Hallows Part 2 stond niet in het script. Ralph Fiennes improviseerde het on the fly en Draco-acteur Tom Felton wist zichtbaar niet hoe hij moest reageren. Dit moment is inmiddels vereeuwigd tot een meme waarbij Voldemorts kreun-geluidje steeds wordt herhaald. 

Nicolas Flamel

Als afsluiter kijken we vooruit naar Fantastic Beasts 2. De stokoude alchemist Nicolas Flamel zat namelijk in de tweede trailer. Wie is dat ook alweer? Hij is de maker van de Philosopher's Stone. Zelf gebruikte hij de steen voor een levenselixer waardoor hij samen met zijn vrouw Perenelle véél langer kon leven. Nadat hij, in overleg met Dumbledore, besloot om de steen te verwoesten, ging hij op 690-jarige leeftijd dood. In Fantastic Beasts 2 zien we hem voor het eerst in beeld.

    

Duik nog dieper in de Potter-lore met onze analyse van de 7 opmerkelijkste momenten uit de Fantastic Beasts-trailer. Check hier ook de lijst met dingen die je nog niet wist over de Potter-boeken.

Acteurs moeten zich helemaal kunnen inleven in een personage en als het ware op de set iemand anders worden. Als je daar goed in bent, staan de Oscarbeeldjes op een rijtje op je vensterbank (Meryl Streep, we see you!) Maar soms word je door je uiterlijk of speelstijl voor eeuwig veroordeeld tot één soort rol. We zeggen niet dat dat iets slechts is, maar het valt wel op. Wij sommen 9 acteurs op die voor eeuwig dezelfde rol zullen blijven spelen.

Michelle Rodriguez

Vrouw, knap, sterk. Als die woorden boven een filmrol staan wordt Michelle gebeld. Michelle moet eigenlijk elke film hetzelfde personage recyclen. Voorbeelden: Lost, Resident Evil, Fast and Furious, Machete.

Christoph Waltz

Als we Christoph Waltz op straat tegen zouden komen, zouden we onbewust snel oversteken. Christoph wordt altijd gecast voor de rol van The Bad Guy. En eerlijk is eerlijk: hij kan er wat van! Voorbeelden: The Green Hornet, Inglorious Basterds, Big Eyes.

Kristen Stewart

Kristen heeft in elke rol problemen met gevoelens óf ze snapt geen zak van emoties. Haar favoriete handeling om met emoties om te gaan: op je lip bijten en ongemakkelijk met je handen wriemelen. Voorbeelden: Twilight, Welcome to the Rileys, Adventureland.

Adam Sandler

Best handig: als je één van Adams films hebt gezien, ken je ze meteen allemaal. Adam speelt altijd een soort groot uitgevallen kind. Maar ach: dat is eigenlijk elke keer wel vermakelijk. Voorbeelden: Big Daddy, Mr. Deeds, Grown Ups, Billy Madison.

Will Ferrell

Als een film niet heel erg grappig is, dan huur je Will in om een aantal zinnen op camera te schreeuwen, waarna de film een stuk leuker is. Voorbeelden: Anchorman. Elf. Talledega Nights. Stepbrothers.

Jason Statham

Dé tough guy die in geen enkele film omgebracht kan worden. En oh ja: in de meeste contracten wordt nadrukkelijk gevraagd of hij zijn accent mee kan nemen naar de set. Voorbeelden: The Transporter, Crank, Snatch, The Mechanic.

Katherine Heigl

Nadat haar gezellige personage het loodje legde in Grey's Anatomy, is Katherine's acteercarrière veranderd in een eeuwige lijst van 'uit de hoogte-romcom meisje'-rollen. Meestal doet ze een tijdje moeilijk tegen de man waar ze uiteindelijk verliefd op wordt en daarna leven ze nog lang en gelukkig. Voorbeelden: 27 Dresses, The Ugly Truth, Life As We Know It.

Vince Vaughn

Vince speelt altijd een onvolwassen knul die zijn leven bij elkaar moet rapen. In zijn rollen verpest hij het eerst altijd gigantisch, waarna hij zichzelf bijeen raapt en zijn liefje en de mensen om zich heen weer helemaal imponeert. Voorbeelden: The Internship, Couples Retreat, The Break-Up, Wedding Crashers.

Samuel L. Jackson

In elke rol mag Samuel een la scheldwoorden opentrekken en om het minste of geringste ontploffen van woede. Als hij dan ook nog een hoed opzet of zijn hoofd kaal scheert zijn we al helemaal tevreden. Voorbeeld: Snakes on a Plane, Pulp Fiction, Django Unchained.