Yolanthe Cabau

Yolanthe Cabau startte in 2008 met haar stichting Free a Girl, een organisatie die zich inzet tegen kinderprostitutie en kinderhandel. Door de wereldwijde coronacrisis en bijbehorende lockdowns wordt die bestrijding moeilijker en dat baart Yolanthe enorm grote zorgen.

Article continues after the ad

"In veel landen neemt huiselijk geweld, kinderhandel en/of verkrachtingen binnen arme gemeenschappen toe. Dat laat ze weten aan haar eigen organisatie", zo schrijft Shownieuws over de noodkreet van Yolanthe. Het model - dat laatst nog flink de aandacht trok met een fotoshoot - gaat ondanks tegenslagen, éxtra hard door om kinderprostitutie te stoppen. 

Niet opgeven

"Deze pandemie heeft een enorme impact op de verhandeling van kinderen, het is een ontzettend grote uitdaging voor ons", vertelt een aangeslagen Yolanthe. "Maar wij geven niet op." Free A Girl blijft zoveel mogelijk voorlichting geven. "En we hebben in Nepal het initiatief genomen om radiocommercials uit te zenden om families te waarschuwen tegen kinderhandelaren die in arme gemeenschappen nu al bezig zijn om na de lockdown weer geld te kunnen verdienen."

Meer nodig dan ooit

Free A Girls jaarlijkse wervingsactie gaat dit jaar al niet door vanwege de crisis. Maar dat wil niet zeggen dat de organisatie bij de pakken neer gaat zitten. "Het is vooral belangrijk dat mensen inzien dat met het bestrijden van Covid-19 onze activiteiten niet stil kunnen liggen", legt directeur Evelien Hölsken uit. Ze beseft dat de pandemie iederéén raakt, maar: "In tijden van economische crisis lijden de meest kwetsbare doelgroepen het meeste en dat zijn kinderen in midden tot lage inkomenslanden. Ons werk is belangrijker dan ooit".

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wat een nachtmerrie… Momenteel zitten 700 tot 800 kinderen vast in het Red Light Area in Nagpur, India. Dit zijn kinderen van sekswerkers en kinderen die seksueel worden uitgebuit. We zien dat de prostitutie in het geheim doorgaat en dan zijn deze kinderen nog kwetsbaarder voor de bordeeleigenaren die hun business proberen te redden. We doen wat we kunnen en delen noodhulppakketten uit met voedsel, menstruatie kits voor de meisjes en melkpoeder voor de moeders met kinderen. Mocht jij in deze periode iets extra’s willen doen, blijf dan onze bevrijdingsteams steunen. Na de lockdown worden onze acties zo snel mogelijk hervat om kinderen te bevrijden. #freeagirl #freedomfighters

Een bericht gedeeld door Free a Girl (@freeagirl) op