Gordon is terug van… nooit weggeweest! Hij laat RTL achter zich en begint volgende maand met zijn eerste show op SBS6 en het is – dat verzin je niet – een quiz.

More content below the advertising

En zo heet die quiz ook: Dat Verzin Je Niet! Gordon ondersteunt elke aflevering een koppel, voor zover we weten zijn het eens géén BN’ers, dat het opneemt tegen een publiek met honderd kandidaten. Een soort, euhm, 2 tegen 100? Het koppel (of het publiek) kan maar liefst een ton winnen.   
      

Paus is stripper?!

De quiz bestaat volgens SBS6 uit vragen die je niet kán, maar wel wíl weten. En daar hebben ze een punt. Wat dacht je bijvoorbeeld van de volgende: wat voor bijbaantje deed Paus Franciscus vroeger? Buikspreker, tatoeëerder, uitsmijter of – nu komt ‘ie – stripper?! Wij zijn in ieder geval triggered!
 

Screentest

Gordon laat RTL achter zich met een klein vuilnisvuurtje. Zijn allerlaatste show daar, Screentest, was een regelrechte flop. Het leverde RTL dan wel weer iets op, namelijk: een gloednieuwe presentator! Exit Gordon, enter Jorn.
 

Dat Verzin Je Niet! Is vanaf 13 januari elke zondag om 21:30 te zien op SBS6.
 

More content below the advertising
Beeld: AVROTROS
Beeld: AVROTROS

Afgelopen week was de derde keer dat er niemand vertrok tijdens een aflevering. Nu rest ons dus de vraag: vertrekken er deze aflevering twee, of gaan we richting een finale met vier personen? In deze recap schrijven we onze bevindingen weer mee. En let op: spoilers! Zeg in ieder geval niet dat we je niet hebben gewaarschuwd.

Strand, cocktails, het vakantiegevoel. De aflevering begint zo kabbelend dat je gewoon voelt dat er iets ellendigs staat te gebeuren. De kandidaten merken er niets van en beginnen met goede moed aan de eerste opdracht: kokosnoten gooien om kisten naar de juiste kant te krijgen. Het klinkt simpel, maar als we Sarah mogen geloven, is het hogere wiskunde: 'Ik heb er ook nooit op gezeten, dus het was voor mij voor het eerst!' Niet dat ze de enige is die de kokoskunst nog niet bemeesterd heeft: ook Merel worstelt met het verder gooien dan, nou ja, 2 meter. Toch loopt de opdracht goed af.

More content below the advertising

Dat je wat individueler kan bepalen wie zit te mollen, trekt zich door naar de tweede aflevering: Russische roulette. Het is de typische Wie is de Mol?-opdracht waarin kandidaten voor zichzelf of voor de pot kunnen kiezen. Natuurlijk gaat iedereen voor zichzelf. Het verdachtst? Sarah, Sinan en Merel. De eerste twee haalden ieder 1000 euro uit de pot en dankzij Merel moeten er aan het eind van de aflevering twee kandidaten naar huis. En ja, dat zien we als een Mollenactie, want zoals we in de intro al voorspelden: er moet toch iets gebeuren om netjes met drie mensen naar de finale te kunnen.

Sarah voelt het heet onder haar voeten worden door de naderende executies (jep, meervoud) en de kandidaten met jokers. Daarom is ze tijdens de volgende opdracht, waarin ze trossen bananen naar de correcte stations moeten brengen, stiekem meer bezig met het zoeken naar een zwarte vrijstelling dan met de bananen. Rick Paul, Jamie en Niels nemen hun taak een stuk serieuzer. Al zwoegend – vooral Rick Paul – krijgen ze zoveel mogelijk bananen de goede kant op. En Sinan? Die bleef, tot niemands verbazing, achter. Stiekem moet je je toch een beetje af gaan vragen of Sinan wel echt zo lui is of dat hij gewoon een rol met verve speelt en ondertussen de boel aan besodemieteren is.

De Mollometer

In deze aflevering vielen dus vooral Sinan, Sarah en Merel in negatieve zin op. Ze zaten de boel meer te verstieren dan ze meewerkten. En de executie helpt er ook niet bij ze van het lijstje af te strepen. Want OMG. Half Nederland zat waarschijnlijk op Rick Paul, maar hij moest, samen met Jamie, het veld ruimen. Nooo!

Een redacteur van Telegraaf was, dacht hij, grappig toen hij op de Facebookpagina postte dat de acteur Gert-Jan van den Ende was overleden. Wie? De acteur speelt in de populaire kinderserie Ernst, Bobbie en de Rest. Het is die met de gele pet, trouwens (moesten we ook even dubbelchecken). Maar goed: Ernst leeft!

More content below the advertising

Verdrietige kinderen

Je weet wel. Ernst, Bobbie en de Rest, bekend van Ernst, Bobbie en de Geslepen Onix. Wij vinden E, B en de R best wel K. Maar goed, het lullige van het bericht was natuurlijk dat veel kinderen het wel mooi vinden en het bericht ook hebben gezien of gehoord. Onder de post stonden snel honderden geschrokken reacties. De redactie van de Facebookpagina zegt zich zo kapot te schamen dat ze voorlopig even een time out hebben. De pagina ligt nagenoeg stil. Is dat nou nodig? 

Best wel dom

Eerlijk is eerlijk, wij moesten er om grinniken maar nee, het getuigt niet van heel veel gevoel voor hoe social media werkt. En om nou weer een kinderster te nemen... Dubbel dom. Hoewel de redacteur het grappig bedoelde vloog hij er zonder pardon uit bij De Telegraaf. Hij werkte er pas net, maar mocht dus praktisch meteen weer vertrekken. Als zelfs de Telegraaf vindt dat je tact mist... Ai.