Olivia de Havilland, actrice uit het klassieke Gone With The Wind (1939), is overleden. De Hollywood-diva stierf op 104-jarige leeftijd in haar woonplaats Parijs. De bekendste rol van De Havilland is ongetwijfeld die van Melanie Hamilton, de rivale/beste vriendin van Scarlett O’Hara.

Olivia de Havilland werd wel de ‘laatste ster uit de Gouden Jaren van Hollywood’ genoemd, en ze speelde tussen 1935 (Captain Blood, met Errol Flynn) en 1988 in meer dan 50 films en series. De actrice won twee Oscars voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol (voor To Each his Own en The Heiress). De Havilland streed ook voor de rechten van acteurs, en in de jaren 40 spande ze een belangrijke rechtszaak aan tegen filmstudio Warner Bros.

Olivia de Havilland

Omdat De Havilland begin jaren een paar rollen weigerde in Warner Bros-films, werd ze door de studio tijdelijk op non-actief gezet. Toen haar contract in 1943 afliep besloot de studio dat ze nog een half jaar te gaan had, omdat haar schorsingen bij het contract werden opgeteld. Ook privé was De Havilland een pittige vrouw. Ze had een jarenlange ruzie met haar jongere zus Joan Fontaine, die regelmatig in het openbaar uitgevochten werd.

Article continues after the ad

Olivia de Havilland overleed aan natuurlijke oorzaak op zondag 26 juli, in Parijs.