Je hebt de films gezien, en nu wil je de achtbaan beleven! Dit zijn een paar van de coolste filmpretparken!

Walt Disney World

Orlando

Disneyland opende in 1955 zijn deuren aan de Amerikaanse westkust. Het park was - na wat opstartproblemen - behoorlijk populair, maar trok weinig bezoekers van de oostkust. ‘Als ze niet naar ons komen, dan gaan wij wel daarheen’, dacht Disney, en ze openden in Florida een nog véél groter park: The Magic Kingdom, later Disney World. Florida had meestal goed weer, de grond was goedkoop, en Orlando lag precies tussen verschillende snelwegen in. Zo banaal is het soms!

Door de jaren heen verrezen er meer Disney-parken, zoals het futuristische Epcot, Disney’s Hollywood Studios en Disney’s Animal Kingdom. Jaarlijks trekt Disney World ruim 50 miljoen bezoekers. Hoewel de parken schitterend zijn, is het er dus vaak druk en de rijen lang.

Ondanks de pittige prijzen (je betaalt makkelijk 90 euro per dag, exclusief hotel!) is Walt Disney World in Florida het meest bezochte vakantieresort op aarde. Iedereen wil alle Disney-, Star Wars- en Marvel-helden wel ontmoeten! Wist je trouwens dat Disney veel (véél) meer geld verdient aan alle pretparken dan aan films?
 

Universal World Resort

Orlando

Universal World (en het partnerpark Islands Of Adventures) is een stuk kleiner dan Disney World, maar met ruim 10 miljoen bezoekers per jaar geen kleine jongen. Het park ligt in de buurt van Disney World, en probeert al sinds 1990 met de grote muis te concurreren.

Article continues after the ad

Een tijd lang ging dit niet zo best, totdat er in 2010 een themaland over... Harry Potter geopend werd! Sindsdien verdubbelde het aantal bezoekers, en proeft Universal weer succes!

Dankzij attracties die zijn gebaseerd op Harry Potter, Transformers en The Fast And The Furious wordt het park elk jaar populairder.

Motiongate

Dubai

In Dubai klotst het geld tegen de plinten, dus daar kijkt men niet op een pretpark meer of minder. Onlangs zagen we al een nieuwe Batman-attractie in Warner Bros World Abu Dhabi, maar Motiongate maakt het nog bonter.

Hier vind je attracties over De Smurfen, Hotel Transsylvania, Ghostbusters, Dreamworks (Shrek, Madagascar) én The Hunger Games.

Naast Motiongate ligt nog een lokale variant van Legoland, een waterpretpark, een Bollywood-park(!) én er opent volgend jaar een Six Flags. Hopelijk hebben de investeerders een lange adem, want ondanks de gave attracties leed het resort (alle parken samen) een verlies van 300 miljoen euro… Misschien moet je er een beetje vaart achter zetten als je er nog heen wil!
 

Cinecìtta World

Rome

Iets dichter bij huis, op het legendarische Italiaanse filmcomplex Cinecìtta, pakken ze het iets anders aan. Op de thuisbasis van o.a. Ben-Hur, Rome, Cleopatra, The English Patient en Gangs Of New York vind je weinig populaire series. De attracties draaien meer om genres, zoals avonturenfilms, zonder dat er een dure naam aan verbonden is.

 Zoals het ware Italianen betreft, wordt er nauwelijks Engels gesproken in het park, maar de studiotour (echte filmgeschiedenis!) maakt veel goed. Je moet het natuurlijk niet met Disney World vergelijken, maar het hééft z'n charme!

Warner Bros. Studio Tour

Leavesden

Nadat het reuzenproject van de Harry Potter-films erop zat, besloot Warner Bros. de gebruikte studio’s in Leavesden op te kopen om alle sets en rekwisieten te bewaren. Deze worden allemaal tentoongesteld in deze expositie, terwijl sommige studio’s nog steeds gebruikt worden voor nieuwe films!

De ‘studiotour’ is volgens Warner Bros. pertinent géén pretpark (die rechten liggen bij Universal). De tentoonstelling breidt telkens uit, en blijft maar populair! Mocht je van plan zijn álles over Harry Potter te weten te komen, probeer dan ruim van tevoren te reserveren.

Foto: ANP Kippa/Levin den Boer en Paula v/d Meeren