Het is goed dat Kijkwijzers en leeftijdskeuringen bioscoopbezoekers kunnen behoeden voor ongewild geweld, bloot of gegriezel, maar je kunt er ook iets te ver in doorslaan. In Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld, waarin een aangepast kijkadvies nu gewoon het eind van de film A Star Is Born verklapt.

Kijkwijzer van de Kiwi's

(Hier beginnen de joekels van spoilers dus, niet verder lezen dus als je A Star Is Born nog niet gezien hebt)
Na het zien van A Star Is Born deden een paar bioscoopbezoekers hun beklag bij het Nieuw-Zeelandse Office of Film & Literature Classification, zeg maar de lokale Kijkwijzer van de Kiwi's, over de eindscène van deze grote Oscarfavoriet. De aan lager wal geraakte Jackson (Bradley Cooper) besluit zelfmoord te plegen na een vernietigende speech van de manager van Ally (Lady Gaga), waarin deze ijskoude manipulatieve ritselaar op de country-zanger inpraat dat het toch wel fijn zou zijn als die eens even dood zou gaan of in elk geval uit Ally’s leven zou verdwijnen.

 

Article continues after the ad

Tragische scène

Deze scène is hartstikke tragisch, verontrustend en aangrijpend, dus de film kan er in elk geval niet van worden beticht aan te zetten tot zelfmoord. Toch zou de film volgens de verontruste kijkers te confronterend kunnen zijn voor mensen die zoiets akeligs in hun omgeving hebben meegemaakt. The Office of Film & Literature Classification gaf aan de oproep gehoor; de commissie had al een uitgebreid kijkadvies voor A Star is Born met “alleen toegang voor 16 jaar en ouder vanwege sexscènes, schuttingtaal en drugsgebruik”. Daar hebben ze nu ook nog “zelfmoord” aan toegevoegd.

Joekel van een spoiler

Toegegeven, het verhaal van A Star is Born is al meer dan 80 jaar oud, maar daarmee is het toch niet netjes van de Nieuw-Zeelandse filmkeuring dat die nu vooraf verklapt dat de film eindigt met een zelfmoord. Nu is die wel iets explicieter dan in de vorige versies van het verhaal, maar toch is het een joekel van een spoiler voor iedereen die geen van de vorige drie versies heeft gezien, alle goede bedoelingen ten spijt.

 

Nog meer spoilers

Maar goed dat de Nederlandse Kijkwijzer niet zo erg in detail treedt. Het zou toch zonde zijn om zo'n kijkadvies te krijgen voor klassiekers als The Sixth Sense (Pas op! Deze film bevat een dode hoofdpersoon), Fight Club (Pas op! Deze film bevat een geesteszieke hoofdpersoon die zich de andere hoofdpersoon inbeeldt) of 300 (Pas op! Deze film bevat maar liefst 299 doden).