"Het wordt niet zoiets als Joey of Frazier"

Bedenker George R.R. Martin werkt met vijf schrijvers aan evenveel mogelijke spin-offs van Game of Thrones. Lees wat Martin er al over wil verklappen.

More content below the advertising

Einde Game of Thrones in zicht

Even snel bijpraten: Game of Thrones stopt er na acht seizoenen mee. Seizoen 7 start op 16 juli (teaser hierboven) en telt slechts zeven afleveringen. En met maar zes afleveringen in het laatste seizoen, hebben we dus nog maar dertien stuks te gaan. Bij zender HBO begint er langzaam paniek te ontstaan over de vraag hoe ze het verlies van hun kijkcijferkanon gaan opvangen. Eerder deze maand kwamen de eerste hints: HBO werkt samen met GoT-bedenker George R.R. Martin aan mogelijke spin-offs.

Bij gebrek aan details begonnen fans wereldwijd hun eigen, vaak hilarische ideeën voor spin-offs te verspreiden. Vandaag is er echter nieuws van de grote man zelf: George R.R. Martin heeft bekendgemaakt dat er niet aan sequels maar aan prequels wordt gewerkt; verhaallijnen die zich chronologisch vóór die van Game of Thrones afspelen dus.

Geen Dunk and Egg, geen Robert's Rebellion

Martin maakte verder bekend dat er een vijfde schrijver aan zijn team is toegevoegd en dat er inmiddels ook vijf scenario's op tafel liggen. Voor je té enthousiast wordt: dat betekent niet dat er vijf nieuwe series aankomen, maar dat er aan vijf mogelijke opties wordt gewerkt, waar er waarschijnlijk (in eerste instantie) één van wordt gerealiseerd.

"We gaan niet Dunk and Egg doen en ook niet Robert's Rebellion", schrijft Martin in zijn blog, waarmee hij een streep zet door de theorieën over het verfilmen van zijn al bestaande prequelboeken. "Ik heb pas drie boeken geschreven en wil er nog minstens zeven of acht meer schrijven. (...) Het wordt ook niet zoals Joey of Frazier, waar een van de personages van de originele show doorgaat in een nieuwe."

Het wordt zo in elk geval steeds duidelijker wat er níét gaat gebeuren als Game of Thrones straks is afgerond. Voorlopig laten we HBO en Martin zich maar druk maken om wat het wél moet worden. Wij hebben nog dertien afleveringen te verslinden, waarin natuurlijk iedereen weer doodgaat en we geen flauw idee hebben wie er aan het eind op de ijzeren troon zit ...

More content below the advertising

Eind 2016 werd al aangekondigd dat Paul Verhoeven’s scifi-klassieker Starship Troopers uit 1997 een reboot krijgt, nu heeft schrijver Edward Neumeier onthuld dat er ook plannen zijn voor een TV-serie. De bedoeling is dat hier oude castleden aan mee zullen doen, waaronder hoofdrolspeler Casper van Dien. “We zijn in gesprek over een tv-show die is gebaseerd op dat idee”, zo vertelt de scriptschrijver aan website HN Entertainment.

More content below the advertising

 

Maar laten we nog niet te snel enthousiast worden

Of dat reden tot juichen is valt vooralsnog te betwijfelen; Neumeier heeft door de jaren heen namelijk zowel hele goede als hele slechte scripts aangeleverd. Zo schreef hij de scenario's voor de eerste Starship Troopers en de eerste Robocop, maar die films waren vooral zo gaaf doordat Paul Verhoeven er zijn eigen zwart-komische draai aangaf. Neumeier schreef in 2004 en 2008 zelf nog twee Starship Troopers-sequels, die juist meteen op video uitkwamen en allebei zeer slecht zijn ontvangen.

Geen vertrouwen in de nieuwe reboot

De scenarist heeft in elk geval geen vertrouwen in de geplande reboot, die afkomstig zal zijn van hetzelfde team dat vorig jaar met weinig succes de reboot van Baywatch afleverde. “Soms kan je ergens een reboot van maken, maar soms voelt het gewoon niet goed”, aldus Neumeier. En daarmee drukt hij zich diplomatiek uit vergeleken met Paul Verhoeven, die het idee van een reboot in 2016 al met de grond gelijk maakte: “In het persbericht stond dat ze zich meer gaan richten op het oorspronkelijke boek. Wij probeerden juist zo ver mogelijk van het boek vandaan te blijven, omdat we vonden dat het een fascistisch en militaristisch was. Trouw blijven aan dat boek zou goed passen bij het tijdperk van het Trump-presidentschap”, aldus de Nederlandse regisseur die zich toch al nooit een blad voor de mond neemt.

Naast Casper Van Dien waren ook Denise Richards, Dina Meyer en Jake Busey te zien in de oorspronkelijke Starship Troopers. Het is maar de vraag in hoeverre deze castleden destijds in de gaten hadden wat voor valse satire Verhoeven eigenlijk van de film aan het maken was.

 

Na alle tam-tam over de nieuwe schurken die in de tweede helft van The Walking Dead seizoen 9 hun opwachting maken waren we al behoorlijk nieuwsgierig, maar een eerste glimp van deze Whisperers liet vorige maand al zien dat het hier inderdaad om hele smerige engerds gaat. Toen zagen we alleen beelden van Whisperers-leider Alpha, gespeeld door Samantha Morton. Nu heeft Fox nieuwe beelden vrijgegeven waar ook de rest van deze sicko's op te zien zijn, waaronder ook Alpha’s rechterhand Beta. Die wordt gespeeld door Ryan Hurst, die we nog kennen als Harry ‘Opie’ Winston uit Sons of Anarchy.

More content below the advertising

 

Zombiefluisteraars

Als je nu nog zegt “Huh? Whisperers? Wie of wat zijn dat?” dan heb je én niet goed opgelet de afgelopen maanden, én niet op de bovenstaande linkjes in de eerste alinea geklikt waar het allemaal uitgelegd wordt. Nog even kort dus: deze zombiefluisteraars sturen kuddes zombies aan door zich in zombiehuid te vermommen en zich zo onopvallende tussen de ondoden te begeven. Deze zieke geesten deinzen nergens voor terug en naar verluidt gaan zij het de nog levende personages erg lastig maken.

 

De trailer laat ons meekijken door de ogen van een Whisperer, die door zijn kijkgaten onder meer Daryl (Norman Reedus) in het vizier krijgt. Daarna voegt deze fluisteraar zich bij zijn ploeggenoten die er stuk voor stuk hartstikke goor uitzien.

 

Ook op social media heeft Fox deze week al wat korte teasers geplaatst met nieuwe Whisperer-beelden.

 

Fans moeten nog een maandje geduld hebben voor ze de gruweldaden van deze nieuwe engerds kunnen zien, want seizoen 9B van The Walking Dead gaat pas dinsdag 12 februari van start bij Fox.