From Dusk Till Dawn
From Dusk Till Dawn

De nieuwe bioscoophit Overlord gooit het oorlogsgenre en het horrorgenre samen in de blender. Een leuk trucje, maar natuurlijk is zoiets al vaker gedaan. Hierbij een aantal andere mash-ups die ook de moeite waard zijn door hun aparte genrecombinaties

Blair Witch Project - documentaire en horror

Inmiddels is dit concept zo ontzettend uitgemolken dat de zogeheten 'found footage movie' een genre op zich geworden is. Maar in 1999 was dit geintje helemaal nieuw, en zeker omdat het zo goed gedaan was dachten vele kijkers dat het echt was.

 

Abraham Lincoln: Vampire Hunter - historische film en horror

Er doen veel verhalen de ronde over de fameuze president Abraham Lincoln, en in 2010 verzon schrijver Seth Grahame Smith er nog een paar bij: hij publiceerde zogenaamd een geheim dagboek van de politicus, waaruit bleek dat deze er een bloederig dubbelleven als vampierenjager op nahield. Hollywood sprong erboveno,p maar de verfilming was niet zo vet als je zou denken - maar nog steeds vermakelijk.

 

Article continues after the ad

Pride And Prejudice And Zombies - kostuumfilm en horror

Voordat Seth Grahame Smith een bestseller in handen had met Abraham Lincoln: Vampire Hunter, had hij ook al succes met het onder handen nemen van deftige Engelse literaire werken. Zo voegde hij aan de Jane Austen-klassieker Pride And Prejudice And Zombies enkele hoofdstukken toe waarin de hoofdpersonen ineens het bloederige gevecht aangingen met Britse zombies. De verfilming werd niet het succes waar de studio op gehoopt had, waardoor van het vervolg Sense and Sensibility and Sea Monsters uiteindelijk geen filmversie verscheen.

 

Shaolin Soccer - Sport en Kung Fu

Als je al die vallende watjes met hun schwalbes en fopduiken in het hedendaagse topvoetbal moet geloven, dan is zowat elke verdediger wel een kung fu kampioen. En soms gaat het er ook echt stevig aan toe, zoals in de WK finale van 2010. Maar lang voordat Nigel de Jong in deze beruchte wedstrijd oosterse martial arts op een WK introduceerde maakte Stephen Chow al deze vermakelijke film over gevechtskunstenaars die een voetbalteam beginnen.

 

Cowboys & Aliens - Western en science fiction

Daniel Craig als cowboys die het opneemt tegen ruimtewezens, en dan ook nog met regie van Iron Man's Jon Favreau. Het klinkt echt geweldig, maar echt vlammen wil deze rare mix maar niet. Desalniettemin de moeite waard.

 

Outlander - Vikingen en science fiction

Niet te verwarren met de TV-serie die dezelfde naam krijgt, en die toevallig ook over een tijdreiziger gaat. In deze B-film gaat Jim Caviezel terug in de tijd naar het tijdperk waarin vikingen de baas waren over Europa, en vervolgens krijgen ze het met buitenaardse gedrochten aan de stok.

 

From Dusk Till Dawn - misdaadthriller en horror

De beste genre mashup is misschien nog steeds From Dusk Till Dawn, vooral omdat de film halverwege echt een grote ommezwaai maakt; ineens verandert deze misdaadthriller in een bizar vampierenbloedbad, en niemand die dit niet vantevoren wist zag het aankomen. Deze "moeder aller genre-mashups" werd vervolgens nog tot in den treure uitgemolken met allerlei sequels en een tv-serie, maar geen van allen was zo vet als het origineel.

 

Eervolle vermelding: Werewolves Vs Gladiators: Edge Of Empire

In 2010 werd de geweldig gestoord klinkende genre mashup aangekondigd, maar helaas is die nooit echt gemaakt. Het idee klonk in ieder geval geweldig: in het jaar 160 vallen de Romeinen Engeland binnen, en komen ze erachter dat het noorden beheersd wordt door weerwolven. Dan wil de Keizer echter nieuwe gevaarlijke dieren in het Colosseum zien voor tijdens de gladiatorengevechten, waarna de Romeinen het stomme idee krijgen om te proberen een paar van die weerwolven te pakken te krijgen.Die mogen vervolgens in de arena de strijd aangaan met de gladiatoren. Waarom is dit nooit verfilmd???