Alle mensen zijn uniek, maar sommige exemplaren hebben bijna magische gaves. In films gaat dit bíjna altijd ten koste van iets anders. Check deze films over gekwelde genieën maar eens!

In Hollywood heeft een filmpersonage vaak één sterk punt. Hoe beter hij/zij ergens in is, des te erger zijn zijn zwakke punten! Een slim iemand is vaak lelijk (want heeft een bril) en een sterk iemand is meestal dom...

Deze filmpersonages zijn geniaal op één gebied, maar falen faliekant op andere fronten. In de achteruitkijkspiegel zien we ook dat er in de jaren 80 nogal... raar tegen verstandelijke beperkingen en psychische stoornissen werd aangekeken.

The Wizard

Als een jong jochie door posttraumatisch stresssyndroom (of autisme, daar is de film onduidelijk over) ineens naar Californië wil, moeten bij de kijkers alle alarmbellen al gaan rinkelen. Jimmy (Luke Edwards) zit behoorlijk in de knoop, maar kan gamen als de beste! Zijn broer Corey (Fred Savage) wil hem wel naar Californië brengen, om met een videogame-toernooi mee te doen. Als Jimmy wint, dan bewijst hij immers dat hij niet in de GGZ thuishoort, toch?

Ja, de jaren 80 waren echt something else…

Article continues after the ad
 
Hoewel The Wizard een brandende drol was qua het afbeelden van geestelijke problemen, veroverde de film tóch een plekje in het hart van veel kijkers. Bijna alles aan deze anderhalf uur durende reclamespot voor Nintendo is te bizar voor woorden.

 

 
It’s so bad!
 

A Beautiful Mind

Sommige mensen zijn zó slim, dat hun intellect eigenlijk een soort handicap wordt. De geniale John Nash (Russell Crowe) kan zó goed patronen ontdekken, dat hij ze óveral ziet; aangewakkerd door schizofrenie ontwikkelt Nash enorme problemen.
 
Zelfs als Nash géén samenzwering kan ontdekken, dan praten zijn ingebeelde vrienden hem er wel eentje aan. De echte John Nash kreeg zijn leven uiteindelijk weer op de rails, en won in 1994 de Nobelprijs in de categorie economie, voor zijn werk op het gebied van speltheorie.
 

Good Will Hunting

Normaal gesproken leer je op school alles wat je moet weten, maar sommige mensen verslinden op eigen houtje alle kennis die ze kunnen bemachtigen. Denk aan Will Hunting (Matt Damon), die werkt als conciërge op een toonaangevende universiteit. Een professor (Robin Williams) betrapt hem terwijl hij een bizar moeilijk wiskundevraagstuk oplost, en wil hem onderwijzen.
 
Will ziet dit eigenlijk niet zitten, en gedraagt zich als een arrogante hork. Door traumatische ervaringen ziet hij alles negatief in, en bedenkt hij met zijn genie telkens wel redenen om níet zijn best te doen. Zijn arbeidersachtergrond speelt ook mee: wat moeten zijn stoere vrienden wel niet denken als hij in een kantoor wiskundesommen gaat zitten maken?
 
Good Will Hunting is een schitterende film, die de pech had dat hij in hetzelfde jaar verscheen als Titanic… De film werd genomineerd voor negen Oscars, maar won er uiteindelijk ‘maar’ twee (Beste Mannelijke Bijrol en Beste Script). Titanic won er dat jaar elf!
 

Amadeus

Wolfgang Amadeus Mozart is het misschien wel het grootste muzikale genie dat de wereld ooit gekend heeft. Hij componeerde op zijn vierde al muziek, en toerde op zijn zesde(!) al langs de kastelen van adellijke types. De vergelijking met Michael Jackson dringt zich op, en de verhalen over Mozarts excentrieke gedrag zijn legendarisch (maar niet erg betrouwbaar).
 
In de film krijgt zijn concurrent Antonio Salieri er nogal van langs… Er wordt zelfs gezegd dat hij de jonge Mozart vergiftigd zou hebben uit jaloezie. Hoewel Salieri op muzikaal gebied wordt gezien als de mindere van Mozart, is er - behalve historische roddels - geen aanwijzing dat dit echt gebeurd is. Het duo componeerde af en toe zelfs samen! Waarschijnlijk werd een worminfectie, na een slecht gebakken schnitzel ofzo, de échte Mozart fataal… Het leven in de achttiende eeuw was hard, maar that’s showbusiness!
 

Rain Man

De beroemdste savant uit de filmwereld is waarschijnlijk Raymond Babbitt, vereeuwigd door een weergaloze Dustin Hoffman in Rain Man (1989). Zijn broer Charlie (de onvervangbare Tom Cruise) is beledigd omdat hun rijke vader een fortuin aan - voor hem onbekende - broer nalaat, en probeert de voogdij over ‘m te krijgen. Zo strijkt hij alsnog de poet op! De zorg voor zijn broer valt hem echter erg zwaar...


Het personage Raymond Babbitt is gebaseerd op een echt bestaand iemand: Kim Peek. Deze zogeheten ‘megasavant’ had verschillende geestelijke handicaps, en een IQ van rond de 90. Zijn geheugen was echter bi-zar goed: Peek las een boek in een uur (zijn linkeroog de linkerpagina, en zijn rechteroog tegelijkertijd de andere), en kon van 12.000 boeken vertellen waar ze over gingen.

Rain Man won in 1989 vier Oscars (Beste Film, Beste Hoofdrol, Beste Regisseur en Beste Script). Helaas werd Hoffmans rol in de populaire cultuur een beetje synoniem met een autistische stoornis, en denken veel mensen door Rain Man nog steeds dat iedereen met een autisme spectrum stoornis (ASS) automatisch een soort rekenwonder is… Tegelijkertijd zorgde de film wél voor meer aandacht voor mensen met ASS, dus het mes snijdt aan twee kanten.