Waylon is met zijn song Outlaw in ‘em als achttiende geëindigd op het Eurovisie Songfestival in Lissabon. Netta Barzilai uit Israël werd de winnares met haar Toy, beter bekend als “Het Kippenlied”. Eleni Foureira uit Cyprus werd tweede met het nummer Fuego. Israël en Cyprus golden als de twee favorieten.

Article continues after the ad

Het podium op na de favoriet

Toen Waylon in 2014 meedeed met The Common Linnets met het nummer Calm After The Storm behaalde hij nog de tweede plaats. Het zal zeker niet in Waylon’s voordeel hebben gewerkt dat hij deze keer net na de grote favoriet op moest; Netta betrad als 22e het podium en Waylon volgde daarna.

Vakjury versus Publieksjury

Het werd nog even spannend want de vakjury gaf aanvankelijk de meeste punten aan Oostenrijk en Zweden. Daarna kwamen pas de punten van de televoters (zeg maar de publieksjury) erbij en de eindscore zag er totaal anders uit. Na de puntentelling van de vakjury stond Waylon met 89 punten op een dertiende plek, maar aan het eind van de avond was hij gedaald naar de achttiende plek met 121 punten in totaal.

“Tolerantie en liefhebben”

Waylon verklaarde na afloop “ontzettend trots” te zijn. “Ik denk dat juist wij het voorbeeld moeten geen in tolerantie en liefhebben van elkaar”, verklaarde de zanger van wie eerder in de week nog een woeste tirade tegen het Algemeen Dagblad was uitgelekt.

“Vorige keer een vrouw met een baard en nu een kip”

Ook al noemde Waylon Israël een terechte winnaar, toch waren de druiven enigszins zuur voor de zanger: “Israël is een terechte winnaar als je kijkt naar het circus en de gekkigheid waar we het altijd over hebben, maar het zal weinig verandering in Eurovisie gaan brengen en dat vind ik wel jammer. Er mag wel eens een keer wat gebeuren; de vorige keer was het een vrouw met een baard en nu is het een kip”. Waylon lijkt zichzelf tegen te spreken in deze reactie, want hebben deze acts dan niet gewonnen juist omdat er wat gebeurde?? En haalt Waylon hier niet transgenders Dana uit Israël (winnares 1998) en Conchita Wurst uit Oostenrijk (winnares 2014) door elkaar? Misschien zal het een schrale troost zijn voor onze Outlaw dat ook de winnares van het festival onderuit ging later op de avond.