Gebruik jij een wimperserum voor langere en vollere wimpers? Grote kans dat je er nu een stukje moeilijker aan kan komen. De AVROTROS-show Radar opende gisteren de aanval op het goedje dat stiekem helemaal niet zo onschuldig blijkt!

Article continues after the ad

Het doet letterlijk pijn aan je ogen: verschillende wimperserums zorgen naast volle wimpers voor andere, iets minder leuke bijwerkingen. Zo sprak Radar een vrouw van wie haar oogkleur plotseling veranderde: van groen naar bruin. Kruidvat trekt het superpopulaire SuperLash Serum nu zelfs uit de winkelrekken (ook online). 

Bimato-watte?

Hoe zit het nu eigenlijk? En wat is Bimatoprost, het stofje dat in sommige serums zit? Radar legt het als volgt uit: "Het is een prostaglandine analoog en is oorspronkelijk bedoeld voor patiënten met de oogdrukaandoening glaucoom. Bij toeval werd ontdekt dat haargroei een bijwerkingen van het medicijn is. Maar helaas bleek het groeien van de wimpers niet de enige bijwerking. Er zijn ook zeer ernstige en blijvende bijwerkingen zoals permanente verkleuring van iris." 

'Weg met die meuk'

Om een lang verhaal kort te maken: drogisten verkopen de serums nu als cosmetische producten, terwijl de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vindt dat het medicijnen zijn. En: daar moet dan natuurlijk een duidelijke waarschuwing op. Twitter was in lichte rep en roer door de uitzending.

    

Gemist

Wordt het een beetje groen en geel voor je ogen door dit nieuws? Check vooral even de volledige uitzending van Radar zodat je precies weet waar je wimpers aan toe zijn.